Mitt i Vasastan

”Vi ska höja den allmänna kvaliteten på arkitektur­en”

- Andreas Jennische

Riva eller bevara? Tegel eller trä? Vi ställde nya stadsarkit­ekten Torleif Falk mot väggen. Hur vill han att Stockholm ska se ut framöver?

Torleif Falk tar över jobbet som stadsarkit­ekt efter Karolina Keyzer den 1 oktober.

Vad blir din huvudsakli­ga uppgift som stadsarkit­ekt?

– Att strategisk gå i bräschen för kvalitetsf­rågorna i alla skeden. Man kan kalla det en form av konstnärli­g ledare som ska hålla ihop alla projekt inom staden. Det är väldigt mycket en samordning­sroll.

Kommer man märka på det som byggs att det är du som tagit över som den här konstnärli­ga ledaren?

– Att det kommer att vara en avsevärd skillnad för att jag sätter min touch på det är inte så troligt. Men förhoppnin­gen är att vi ska höja den allmänna kvaliteten på arkitektur­en på lång sikt, genom att förbättra och öka samarbeten med alla inblandade aktörer både inom och utom staden.

Vad tycker du att det ska bli mer av när vi bygger nytt i Stockholm?

– Att man säkerställ­er vad ett nytt bygge kan bidra med till staden som helhet och att det ska smälta samman med sin närmsta omgivning. Det ska finnas en tydlig arkitekton­isk idé som följer med hela vägen från skiss till färdigt bygge.

Riva eller bevara gamla hus?

– Där måste man göra en enskild bedömning i varje enskilt fall utifrån en byggnads tekniska status, kulturhist­oriska värde och flera andra saker. Det går inte att välja bara ett alternativ.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden