Mitt i Vasastan

Glassbaren som storsatsar på veganer – och gör succé

- Per Brandt

Glöm bara sorbet. På Morellis Espressoba­r Gelateria dominerar veganglass­en. Dessutom ska deras anrika klassiska glassrecep­t gå på export till Sydkorea.

Morellis Espressoba­r Gelateria på Hantverkar­gatan, som drivs av paret Andrea Morelli och Lisa Hedström, har funnits i drygt 1,5 år och blivit en favorit hos många i närområdet. Och bland veganer. För vid sidan om deras klassiska glassrecep­t, hämtat från Andreas tidigare glassbar i Florens, har de satsat mycket på riktig veganglass. Oftast är merparten av smakerna gjorde på havremjölk i stället för grädde och mjölk.

– Vi gör olika smaker varje dag och 60-70 procent av den glass vi gör är vegansk och vi får ständigt många nya kunder som åker hit. Och ju fler som efterfråga­r desto mer glass gör vi, säger Lisa Hedström.

På glassbaren har man tidigare haft glassprovn­ing på kvällarna, nu ska man även satsa på liknande kvällar för veganglass­en.

– Vi vill bli riktigt stora på veganglass. Det känns som att det är på väg att få ett genombrott, säger Lisa.

Men att ge upp den klassiska glassen planerar man inte. Receptet som Andrea använder kommer från den anrika glassbaren Perché no! i Florens, som han ägde under några år på 90-talet.

Numera är den glassbaren med på en topp-tio lista från National Geographic Traveler över bästa glass-ställen i världen.

Dessutom ska det anrika glassrecep­tet från 1939 nu gå på export till flera länder i Asien.

– Det känns helt otroligt, det är samma recept som vi använder här, säger Andrea.

 ??  ?? GILLAR VEGANGLASS. Lisa Hedström och Andrea Morelli gör glass på havremjölk.
GILLAR VEGANGLASS. Lisa Hedström och Andrea Morelli gör glass på havremjölk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden