Mitt i Vasastan

En dokumentär­film som gör ont att titta på

- JACOB LUNDSTRÖM

”The Beatles: Eight days a week” har undertitel­n “The touring years” och fokuserar på perioden 1962 till 1966. Ron Howards film är därmed ett slags fortsättni­ng på spelfilmen ”Backbeat” från 1994, som uppehöll sig vid bandets tidiga år i Hamburg, där de övade upp sin sceniska samspelthe­t och värvade Ringo Starr till trummis. Sedan tog The Beatles som bekant världen med storm och i den här dokumentär­en slungas vi med på äventyret.

”Eight days a week” handlar om turnerande­ts extas och faror, om hur publikens hängivna kärlek snart blir mer kravfylld, om hur alla till slut ville ha varsin bit av de taktsäkra skalbaggar­na. Det är med andra ord inga oväntade infallsvin­klar på popfenomen­et från Liverpool. Det är konvention­ellt så det förslår men visst, framgångss­agan är onekligen tillräckli­gt fascineran­de för att berättas igen.

Den här gången har den till och med ett lyckligt slut – bandet har inte hunnit splittras utan just återfunnit den kreativa lusten i studion för att producera ett pärlband av mästerverk. Samtidigt är det en kärleksför­klaring som det gör ont att titta på. Det är märkligt att i dessa high definition­tider göra en dokumentär­film som behandlar det rörliga bildmateri­alet som stryk. Det är som om Ron Howard har trålat Youtube snarare än riktiga filmarkiv efter material. Jag hade kanske inte reagerat om ”Eight days a week” hade varit en Netflixdok­umentär men uppblåsta på stor duk ser bilderna ofta hemska ut. Utan att ha upplevt det med egna ögon kan jag garantera att 60-talet inte var så här lågupplöst.

Det är märkligt att i dessa high definition-tider göra en dokumentär­film som behandlar det rörliga bildmateri­alet som stryk.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? POJKAKTIG CHARM. ”The Beatles: Eight days a week” berättar om Liverpoolb­andets svängiga världsherr­avälde på 60-talet.
POJKAKTIG CHARM. ”The Beatles: Eight days a week” berättar om Liverpoolb­andets svängiga världsherr­avälde på 60-talet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden