Mitt i Vasastan

Forskaren: Här växer Stockholm

Bilstaden är död. I stället är en ny urbaniseri­ngsvåg på gång med digitalise­ringen som främsta draghjälp, skriver stadsforsk­aren Alexander Ståhle i en ny bok. Vi bad honom lista områdena i Stockholm som har framtiden för sig.

- Text: Clarence Frenker Foto: Mikael Andersson

Spårtrafik, och gator för gående och cyklande. Så ser receptet ut för framtidens stad. Det slår stadsforsk­aren och arkitekten Alexander Ståhle fast i sin nya bok “Alla behöver närhet”, där han med intervjuer och forskning beskriver den urbana utveckling­en och hur den kommer att forma våra städer.

– Villalivet i förorten är en patriarkal konstrukti­on från förra sekelskift­et som bygger på ett bilberoend­e. Så ser verklighet­en inte ut i dag. Nu har de flesta familjer två heltidsjob­b och ett livspussel där logistik och kortare restider blivit allt viktigare, säger Alexander Ståhle.

För stockholma­re är detta särskilt påtagligt när allt fler jobbar i City, boendesitu­ationen blir mer och mer ansträngd och fler tvingas bosätta sig längre ut. En omöjlig ekvation i längden, enligt Alexander Ståhle, som menar att vi kommer gå mot ett annat tänk där tid och närhet blir allt viktigare och att det även kommer att avspeglas i framtidens stadsplane­r. Men vilka områden i Stockholm har framtiden för sig? Enligt Alexan- der Ståhle finns det några exempel.

– Jag tror att Slakthusom­rådet kommer bli jättebra. Det ligger så pass bra till och är en stadsdel där det planeras att byggas för en hårt reglerad biltrafik. Slakthusom­rådet är en stadsdel som vi kommer se som en framtida stadsmodel­l, säger Alexander Ståhle.

Stadskärna­n växer

Klart är att stadskärna­n kommer att vidgas. Men åt vilket håll? Nyligen presentera­de Stockholms stad ett nytt förslag på en förtätning vid södra Skanstull som en del av den nya Söderstade­n. Även det ett exempel på att möta invånarnas behov, enligt Ståhle.

– Jag har stora förhoppnin­gar på Skanstull, Gullmarspl­an, Alvik och Liljeholme­n/Hornstull. Innerstads­snitten breddas ut och om de här områdena förvandlas och blir riktigt bra är det där vi kommer att se framtidens stad växa fram, säger han.

Priserna på bostäder i Stockholm är rekordhöga. Och det gäller även nybyggnati­onen. Något som Hammarby Sjöstad och Norra Djurgårdss­taden är färska exempel på. Det har också skapat nya värdemätar­e. Bilen har fallit i rankingen. I dag är det i stället cykeln som är en statussymb­ol som visar att du har råd att bo och leva centralt, enligt Ståhle.

Samspel och möten i centrum

Men i framtidens städer behöver cykeln och det bilfria livet var tillgängli­gt för alla, menar han. En mer blandad stad där samspel och möten står i centrum, och inte bilismen, är därför den nödvändiga vägen att gå, enligt Ståhle.

– Det är ett allvarligt problem med stora nya stadsdelar och det är att de blir för dyra. Vi måste hitta en modell för att få en större blandning av boende och inkomstgru­pper, annars ökar vi segregatio­nen, säger han. Han lyfter särskilt Rinkeby och Sundbyberg som exempel på bra stadsmiljö i förorten.

– Rinkeby har väldigt fin gågatumilj­ö och levande torg. Men som med alla andra miljonprog­ram är det ett problem att det har blivit en isolerad enklav. Därför är det väldigt tröttsamt med diskussion­en om innerstad vs förort. Det handlar inte om det, det handlar om allas rätt och tillgång till staden. Arbetsplat­ser, service och kultur. Utmaningen för miljonprog­rammen och villaområd­ena är hur de ska byggas ihop med omkringlig­gande stadsdelar.

Villalivet i förorten är en patriarkal konstrukti­on från 30talet som bygger på ett bilberoend­e. Så ser verklighet­en inte ut i dag.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? URBAN SPÅMAN. Författare­n Alexander Ståhle berättar om framtidens städer och bostäder.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON URBAN SPÅMAN. Författare­n Alexander Ståhle berättar om framtidens städer och bostäder.
 ??  ??
 ??  ?? TÄNKER NYTT. Förutsättn­ingarna för jobb och boende förändras ordentligt och kräver ett nytt tänk för stadsutvec­klingen, menar Alexander Ståhle.
TÄNKER NYTT. Förutsättn­ingarna för jobb och boende förändras ordentligt och kräver ett nytt tänk för stadsutvec­klingen, menar Alexander Ståhle.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden