Mitt i Vasastan

Nu tar Flora steget från blogg till roman

-

Det första exemplaret som Flora Wiström fick av sin debutroman ”Stanna” gav hon snabbt bort till en vän. Därför kände hon sig tvungen att smyga in på Akademibok­handeln på Norrtullsg­atan och få en extra titt på den.

– Jag gick ganska snabbt därifrån igen. Det kändes lite skämmigt att bara stå där och titta på boken. Lite samma känsla som att ta en selfie in public, säger hon.

Hon har bott i Vasastan i två år och det är framför allt här boken har växt fram. Hon har skrivit på favorithak­et Café Pascal och låtit sig inspireras på stadsbibli­oteket eller i Vasaparken och Hagaparken. Parallellt har hon skrivit på sin blogg, den som hon startade när hon var tolv år gammal och som hon idag livnär sig på.

Det finns också en stark känsla av systerskap i boken, att man backar upp varandra och säger ifrån när något inte är rätt

Boken riktar sig till unga vuxna och handlar om Ester som blir störtföräl­skad i Eli. Tidigt i relationen märker huvudperso­nen att det är någonting som inte riktigt stämmer. Det visar sig att pojkvännen­s mamma lider av den obotbara sjukdomen ALS som leder till att kroppens muskler gradvis förtvinar.

– Det handlar om det svåra i att både hitta sig själv och försöka förverklig­a sina drömmar och samtidigt sätta sig själv åt sidan och finnas till för en annan människa. Ester får skuldkänsl­or för hur hon känner. Samtidigt som hon är med den här killen längtar hon efter att hitta sin riktning i livet. Boken är, liksom bloggen, feministis­k. – Jag har skapat karaktärer som inte är begränsade av sina kön och låtit männen få vara mjuka och kvinnorna få fucka upp. Det finns också en stark känsla av systerskap i boken, att man backar upp varandra och säger ifrån när något inte är rätt.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden