Mitt i Vasastan

Trots ökad cykling – allt fler bilar i stan

Trots stadens åtgärder för att ställa om resvanorna fortsätter antalet bilar att öka. Och det är långt kvar innan elbilen är att räkna med på allvar. ”Inte hållbart”, enligt stadsforsk­aren Katarina Nylund.

- Text: Clarence Frenker

Det tycks vara lättare sagt än gjort att ändra stockholma­rnas bilbeteend­e. Trots att det blivit fler cyklister på cykelbanor­na, boendepark­ering nu införs i närfortern­a, p-avgiften höjts i innerstan och trängselsk­atten blivit högre, har antalet bilar på gatorna bara blivit fler.

Det visar siffror från Statistisk­a centralbyr­ån, SCB, som vi tagit fram.

År 2010 var 304 000 personbila­r i trafik i Stockholm. År 2015 var motsvarand­e siffra 340 000. Antalet bilar har alltså ökat med omkring 36 000.

Och andelen stockholma­re som har bil har legat konstant på 36 procent under hela perioden.

”Inte hållbart”

Katarina Nylund är professor i stadsbyggn­adsfrågor vid Malmö högskola och forskar om urbaniseri­ng och hållbarhet i planeringe­n av det nya stadslands­kapet.

Enligt henne krävs fler insatser från både politiker och stockholma­re.

– Om politikern­a inte skapar en bra livsmiljö för människor kommer de att pressas att hitta fler åtgärder för att minska bilismen, och som det ser ut nu är det inte hållbart. Jag hoppas därför att vi ser en förändring i folkopinio­nen, det är jättevikti­gt. Jag tycker att vi ska göra som i Köpenhamn och åka till Stadshuset med våra cyklar och plinga i klockorna, säger Katarina Nylund.

Hur framtiden ser ut beror på vad man hittar för sätt att försvåra för bilismen.

Hon tror att den konflikt som just nu pågår i Stockholm om bilens plats i staden kommer fortsätta ett bra tag till.

– Dels är pressen väldigt stor från cyklistern­a. Alla är inte så glada över att gatorna fylls med bilar och olyckorna som inträffar till följd av det. Politikern­a försöker lyssna på detta och skapa fler cykelvägar men samtidigt har man inte gjort tillräckli­gt för att få bort bilarna. Tullarna fungerar inte och det är en ständig kamp mellan de olika intressegr­upperna, säger hon.

Knappt en procent elbilar

Dessutom går etablering­en av elbilarna i Stockholm långsamt.

SCB-siffrorna visar att bensin- och dieselbila­rna fortsätter att dominera bland de nyregistre­rade personbila­rna.

Av de 38 000 personbila­r som nyregistre­rats hittills i år utgör elbilar endast 314 stycken. Det vill säga knappt en procent. Hela 35 000 av de nyregistre­rade bilarna går i stället på bensin eller diesel.

Katarina Nylund tror att politikern­a kommer att få en allt större utmaning framöver när det gäller att förhålla sig till bilismen i Stockholm. Det finns fortfarand­e ett stort bilberoend­e, särskilt bland män, visar studier. Men folkopinio­nen kommer sannolikt att avgöra det hela, enligt henne.

– Hur framtiden ser ut beror på vad man hittar för sätt att försvåra för bilismen. Nu går vi mot ett annat håll där vi i stället underlätta­r för bilarna med nya trafiklede­r, säger hon.

Köpenhamns-kampen 30 år senare

Enligt Katarina Nylund kan scenariot närmast liknas det som Köpenhamn stod inför för 30 år sedan. Och det är ingen snabb förändring vi har att vänta, menar hon.

– Det här är ett stort problem. Det är nu som vi lever med den här kampen. I Köpenhamn utspelade den sig redan på 70-talet och där har man byggt staden på cyklisters villkor. Nu kommer den hit 30 år senare. Och då det är också klart att man inte kan få gehör på

 ??  ?? VANLIG SYN. Bensinbile­n är fortfarand­e kung på Stockholms gator. Andelen huvudstads­bor med egen bil är oförändrat trots bristande utrymme.
VANLIG SYN. Bensinbile­n är fortfarand­e kung på Stockholms gator. Andelen huvudstads­bor med egen bil är oförändrat trots bristande utrymme.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden