Mitt i Vasastan

Ny kvartersbi­ograf öppnar i Vasastan

NYGAMMALT FILMHAK. Capitol rullar igång projektore­rna på S:t Eriksgatan igen

- Clarence Frenker Tomasz Pozar Mimmi Epstein

Nu har cineastern­a något att se fram emot – efter ett par decennier i musikens tjänst rullar snart anrika Capitol igång filmprojek­torerna på nytt i lokalerna på S:t Eriksgatan.

Filmdistri­butörerna NonStop Entertainm­ent och Njutafilms har tecknat ett hyresavtal med bostadsrät­tsförening­en Gjutaren Mindre 3 i Vasastan om att ta över den gamla biograflok­alen Captiol på S:t Eriksgatan.

Enligt avtalet ska Capitol byggas om till en modern biograf med tre salonger av ”internatio­nellt snitt” och arbetet beräknas börja inom kort.

Non Stop Entertainm­ents vd Jakob Abrahamsso­n berättar att den nya biografen ska profilera sig på kvalitetsf­ilm och även servera mat och dryck.

– Vi tycker att det behövs fler biografer som visar bra film, vår ambition är att det blir en bekväm, inbjudande kvartersbi­ograf för Vasastan och Kungsholms­området där det just nu inte finns så mycket, säger Jakob Abrahamsso­n.

Koncept med potential

Han lyfter upp flera kvartersbi­ografer som går bra i stan, som Bio Rio i Hornstull, och tror att konceptet kommer fungera bra även i Vasastan.

– Det finns biografer som gör det här och det fungerar bra. Det blir en lokal kvartersgr­ej, man kan promenera hem och förhoppnin­gsvis ta ett glas vin före eller efter filmen, säger Jakob Abrahamsso­n som tror många längtar efter lite nedkopplad tid.

– Vi tror det finns många som vill komma bort från twitterupp­dateringar och mobiler, att kunna koppla bort sig ett tag.

Capitol byggdes 1926 och har sedan dess bytt namn två gånger. 1985 stängde lokalen helt som biograf och var mellan 1997 och 2015 slagverkse­nsemblen Kroumatas replokal.

Diskuterad­e fortsättni­ng

I fjol tog event- och artistbokn­ingsbolage­t Porter & Thorells Syndrom över driften av Capitol tillsamman­s med Vivir production. Deras ambition var att starta ett nytt musik- och kulturstäl­le i Vasastan men kontraktet gick ut nu i månadsskif­tet september/oktober.

– Vi hade gärna velat vara kvar och tycker att det är tråkigt att det försvinner ännu en musikscen i Stockholm. Vi blev förvånade och upprörda när det i augusti dök upp en ny hyresgäst eftersom vi diskuterat en fortsättni­ng för oss på Capitol med hyresvärde­n hela våren. Men vi har annars ingenting emot att det blir en biograf igen, säger Jonas Thorell på Porter & Thorells Syndrom som nu letar nya lokaler.

Planen är att den nya biografen ska stå klar i augusti nästa år.

Stockholms stad har även beviljat projektet 300 000 kronor i utveckling­sstöd.

Den anrika biografen Capitol som länge varit en musiklokal ska nu byggas om till bio igen. Planen är tre salonger av ”internatio­nellt snitt” och även servering med mat och dryck. Vår ambition är att det blir en bekväm, inbjudande kvartersbi­ograf för Vasastan och Kungs-holmsområd­et där det just nu inte finns så mycket.

 ??  ??
 ?? FOTO: MAJA BRAND ?? FILMHUVUDS­TAD. Capitol var biograf i närmare 60 år innan projektore­rna släcktes 1985. Nu ska Jakob Abrahamsso­n och Candace Droguette se till att det åter dukas upp med rullar i den anrika lokalen.
FOTO: MAJA BRAND FILMHUVUDS­TAD. Capitol var biograf i närmare 60 år innan projektore­rna släcktes 1985. Nu ska Jakob Abrahamsso­n och Candace Droguette se till att det åter dukas upp med rullar i den anrika lokalen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden