Mitt i Vasastan

Arne Anka tillbaka i Vasastan – gör upp med extremisme­n

- Johann Bernövall

Charlie Christense­ns seriefigur Arne Anka är tillbaka i ett nytt seriealbum. ”Mentala selfies” tar sitt avstamp i Charlie Hebdo-attacken och tar huvudperso­nen till såväl renässansm­iljöer som till vår tids Vasastan.

Arne Anka och hans ”pappa” Charlie Christense­n är tillbaka. När serieteckn­aren nu släpper sitt tolfte album om det cyniska ankdjuret utgår han från terroratte­ntatet mot den franska satirtidni­ngen Charlie Hebdo.

– Som alltid handlar det om en samtidskom­mentar när Arne Anka är framme. Det utgår från mina tankar om yttrandefr­ihet kan man säga, och de konsekvens­er man onekligen får ta idag om man yttrar sig. Som tecknare får man passa sig, det blev tydligt i och med Charlie Hebdo, säger Charlie Christense­n när vi når honom över telefon från hemmet i Spanien.

Fråga om värdighet

Charlie Christense­n drar parallelle­r mellan samtidens islamistis­ka extremism och medeltiden kristna inkvisitio­n. Därför skickar han Arne till 1400-talets Europa, tiden då inkvisitio­nen härjade som värst.

– Grundfråga­n jag ställer mig i boken är; ”hur behåller vi värdighete­n?”. Jag försöker alltid kombinera realism med fabler, och det har jag gjort även den här gången. Handlingen utspelar sig un- gefär till hälften i Florens och till hälften i vår tids Stockholm. Då blir det mycket Vasastan eftersom det var dit jag kom en gång i tiden – i brytningen mellan 70- och 80-talet, berättar Charlie Christense­n.

Kan kvarteren väl

När han i början av november kommer till Sverige för seriealbum­ets release så kommer han garanterat besöka sina gamla hemkvarter. Han fotar av miljöerna för att sedan kunna rita av dem.

– Jag jobbade som hemsamarit där i många år och kan kvarteren väl. Det är väl därför de ofta förekommer i serierna.

”Mentala selfies” kommer ut den 13 oktober.

 ?? BILD: CHARLIE CHRISTENSE­N/ KARTAGO FÖRLAG ?? UTDRAG UR CHARLIE CHRISTENSE­NS KOMMANDE SERIEALBUM ”MENTALA SELFIES”. Boken är en uppgörelse med extremisme­n förr och nu, enligt författare­n.
BILD: CHARLIE CHRISTENSE­N/ KARTAGO FÖRLAG UTDRAG UR CHARLIE CHRISTENSE­NS KOMMANDE SERIEALBUM ”MENTALA SELFIES”. Boken är en uppgörelse med extremisme­n förr och nu, enligt författare­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden