Mitt i Vasastan

Hjälper de som utsätts för rasism

- Claudia Saez Lopez

HALLÅ DÄR ... … Rania Overtani som är nominerad till Stå upp för Stockholm för sitt engagemang med People of Color.

Hur fick du idén till People of Color?

– Jag upplevde att jag var utsatt för utanförska­p på grund av min etnicitet i skolan. Jag minns en gång då jag till och med satt framför rektorn i skolan och grät efter- som jag inte trivdes. Jag valde då att starta People of color som är en separatist­isk organisati­on och förening för icke-vita i Stockholms stad. Syftet är att skapa en plattform för elever som utsätts för rasism och personer som har haft rasistiska erfarenhet­er. Vad gör ni? – Vi lägger upp våra träffar med att ena hälften ha praktiska övningar och un- der andra hälften ha en så kallad ”träffens raseri” där vi sitter och ventilerar om våra erfarenhet­er, tankar och känslor kring rasism.

Vad har du fått för feedback fr å n de ungdomar du jobbat med? – Jag har fått höra från elever att de skulle ha slutat skolan om det inte vore för våra träffar. Jag har också fått höra från en del att de inte kände sig ensamma längre och slutade må psykiskt dåligt efter att ha fått stöd från oss.

Vad skulle du göra med pengarna, 15 000 kronor, om du vinner?

– Oj, shit, vilken stor summa pengar! Jag tänker mig att hälften ska gå till People of Colors budget och olika projekt. Resten ska finansiera boende och mat under en kommande resa till Kenya där jag ska lära mig hur unga jobbar för att påverka deras samhälle.

 ??  ?? STARTER. Rania Overtani, grundare av People of Color.
STARTER. Rania Overtani, grundare av People of Color.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden