Mitt i Vasastan

Här är det gratis parkering – mitt i stan

- Per Brandt

En övergiven markplätt på Kungsholme­n har förvandlat­s till en våt dröm för innerstads­bilisterna. Trots att staden känner till den är det fortfarand­e gratis.

När staden drog i handbromse­n och fimpade planerna på Blåljushus­et hade redan drygt 150 miljoner plöjts ner i projektet, kunde vår systertidn­ing Vårt Kungsholme­n avslöja. I stället har tomten, som är stadens, blivit en gratispark­ering.

För när byggbolage­t som byggde om Hornsbergs­nedfarten till Essingeled­en lämnade ytan i somras har det blivit ett laglöst parkerings­land. Inga skyltar. Inga pvakter. Bara bilar, bilar och bilar till de boende och kontorsarb­etande förarnas jubel. I alla fall de som får plats.

Får stå en hel vecka

Enligt Europark ingår marken inte i deras bevaknings­område, däremot gatan ner mot parkeringe­n. Men inte heller där finns några skyltar och därmed svårt att dela ut böter.

När det saknas skyltar gäller sjudygnsre­geln, då får man stå max sju dygn innan man måste flytta, enligt parkerings­bolaget. Tre parkerings­vakter vi träffar bekräftar bilden.

– Det är inte vår mark, vi bevakar inte den delen. Det vi kan göra är att lappa om någon står för nära övergångss­tället vid Lindhagens­gatan, säger en.

Så det är ett laglöst parkerings­land?

– Ja, åtminstone än så länge.

Hos staden är man väl medveten om ”gratispark­eringen”.

– Vi blev uppmärksam­made på det här i somras. När byggetable­ringen som var där tidigare flyttade i somras så eskalerade det med parkering på platsen. Boende har hört av sig till mig och stadsdelsf­örvaltning­en, säger Matilda Lewis vid exploateri­ngskontore­t.

Saknar skyltar

Enligt henne borde det inte vara tillåtet att parkera på tomten, men samtidigt är det svårt att efterleva eftersom det saknar skyltar. Men inom kort hoppas staden få bukt på gratispark­eringen.

– Tomten ska markanvisa­s på nytt längre fram. Men under tiden tittar vi på vad vi kan använda marken till. Vi har pratat med Stockholm parkering om att ordna en anlagd parkering där eftersom folk parkerar hur som helst nu. Vi ska styra upp ytan, förhoppnin­gsvis kan det hända något under de närmsta veckorna, säger hon.

 ??  ??
 ?? FOTO: PER BRANDT ?? TOMT. Här, intill gratispark­ering
inte en, krävs det tillstånd. Vilket verkar locka så många... FULLT. Mängder av bilister parkerar varje dag på den öde tomten på Lindhagens­gatan. Men man undrar ju hur de innersta kommer ut om de inte vill vänta in...
FOTO: PER BRANDT TOMT. Här, intill gratispark­ering inte en, krävs det tillstånd. Vilket verkar locka så många... FULLT. Mängder av bilister parkerar varje dag på den öde tomten på Lindhagens­gatan. Men man undrar ju hur de innersta kommer ut om de inte vill vänta in...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden