Mitt i Vasastan

Bort med tunga lastbilar – in med båt och lastcykel

- Andreas Jennische

Båtar, lastcyklar och lastning på natteng. Enligt nästa års budget ska staden lägga mer kraft på att få bukt med trängseln och utsläppen från stora lastbilar inne i stan.

De tunga lastbilstr­ansportern­a är ett av de största hindren på stadens väg mot ett fossil bränslefri­tt Stockholm. Dessutom bidrar varutransp­orter till trängsel – både på bilvägar, cykelbanor och trottoarer.

Enligt nästa års budget, som presentera­s senare den här veckan, ska staden göra mer för att få bukt med lastbilstr­ansportern­a.

– Det är viktigt att vi tar ett steg till. För varje person som flytta in till Stockholm så ökar antalet leveranser, säger trafikborg­arrådet Daniel Helldén.

Sedan tidigare pågår ett arbete med att försöka skapa sam lastningsc­entraler strax utanför innerstan, där tunga lastbilar kan släppa sin last för att sedan låta mindre lastbilar köra den sista biten. Det arbetet fortsätter. Liksom arbetet med att få igång tyst lastning under timmarna 22–06, då tung trafik i dag är förbjuden.

Båtar och cyklar

Utöver det ska trafikkont­oret utreda om det går att använda alternativ­a sätt att få in varulevera­nser till cen- trala stan. Till exempel ska trafikkont­oret utreda om det går att använda vattnet mer.

– Vi vill undersöka om vi kan utnyttja vattenväga­rna för transporte­r med båt inne i stan, säger Daniel Helldén.

Även cyklar ingår i det alternativ­a fordonstän­ket.

– Det optimala vore om vi hade punkter utanför stan där större lastbilar kommer och lastar av och packar om till mindre lastbilar som klarar innerstan och som är fulla. Vi jobbar också vidare med lastcyklar, inte minst när det gäller många av stadens egna transporte­r, säger Daniel Helldén.

 ?? FOTO: ANDREAS JENNISCHE ?? TRÅNGT. Varutransp­orter orskar inte bara trängsel utan står för stora utsläpp av växthusgas­er. Här på Krukmakarg­atan på Södermalm.
FOTO: ANDREAS JENNISCHE TRÅNGT. Varutransp­orter orskar inte bara trängsel utan står för stora utsläpp av växthusgas­er. Här på Krukmakarg­atan på Södermalm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden