Mitt i Vasastan

Framåt för cyklingen överallt

Det går framåt för cyklingen i Stockholm – och inte bara i Stockholms stad. Cykelboksl­utet för 2015 pekar på flera stora framsteg – men också varningste­cken.

- Andreas Jennische

Nya cykelbanor, underhålls­arbeten och säkerhetså­tgärder – i landstinge­ts cykelboksl­ut för 2015 redovisas hur varje kommun har presterat i relation till den regionala cykelplan som togs fram för två år sedan.

Och hur ser det ut? Mycket bra.

– Allt fler kommuner deltar i arbetet för att skapa re- gionala cykelstråk och utbyggnads­takten har ökat, säger Björn Sax Kaijser, regionala cykelkansl­iets samordnare.

Det kommer mera

Kommunerna har också ett flerprojek­t på planerings­stadiet jämfört med förra året.

– Vi tror att vi befinner oss i en uppstartsf­as. Det är bara två år sedan vi tog fram en regional cykelplan så det här är mycket positivt.

Men trots att utveckling­en går framåt måste den generella utbyggnads­takten öka ännu mer för att målet om ett regionalt cykelpendl­ings nät ska vara komplett till 2030.

– Vi ser att utbyggnads­takten varierat stort mellan olika kommuner. I mindre kommuner längre bort från innerstan är satsningar­na är mer blygsamma, säger Björn Sax Kaijser.

En annan sak som oroar samordnare­n är att det görs en hel del avsteg från den regionala cykelplane­n när det bland annat gäller bredden på nya cykelbanor.

– Det beror ofta på platsbrist och höga kostnader. Det kanske krävs friköpande av mark, sprängning av berg eller bygge av broar för att skapa en cykelbana med rätt bredd, säger Björn Sax Kaijser.

 ?? FOTO: SLL ?? BRA RULL. Det går framåt för utbyggnade­n av ett bra regionalt cykelpendl­ingsnät, säger Björn Sax Kaijser, regionens cykelsamor­dnare.
FOTO: SLL BRA RULL. Det går framåt för utbyggnade­n av ett bra regionalt cykelpendl­ingsnät, säger Björn Sax Kaijser, regionens cykelsamor­dnare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden