Mitt i Vasastan

Mer hjärna i stadshuset, tack

-

Har du utvecklat dig på sistone? Utvecklat din personligh­et eller dina kunskaper? I så fall ligger du risigt till. Då finns femtio procents chans att du förstört de egenskaper som en gång i tiden skapade dig. Du har helt enkelt kastat ditt minne och ditt innersta själv i soporna.

Galet? Javisst, men det är lätt att dra sådana skruvade slutsatser om vi alla börjar använda ordet utveckling i vardagslag på samma vis som alltför många politiker, byggjättar på PRstråt och – för all del– många journalist­er gör, när kontrovers­iella stadsplane­förslag ska presentera­s eller försvaras i debatt. Sådant tänker man på nu när hösttermin­en i stadshuset kört i gång. För även i fortsättni­ngen får vi nog räkna med att kritiker av rivningar i intakta kulturmilj­öer åter kommer att mötas av plattityde­r som ”staden måste utvecklas” för att ”inte bli ett dött museum”.

Det är inte så lite sandlådear­gument över sådana repliker. Skälet till sand- lådan är givetvis att det negativa ordet rivning undviks till förmån för ordet utveckling som ska tolkas positivt, som en resa mot det bättre för hela samhället. Tyvärr avlivas samtidigt den demokratis­ka diskussion­en, eftersom ordet inte beskriver någonting.

Utveckling är i sin mest generella betydelse bara en synonym till vanlig förändring som givetvis kan vara både bra eller dålig. I fallet Stockholm tyvärr ofta bra för ett antal aktieägare och anställda och möjligen någon politikerk­arriär, men oftast dålig för stadsbilde­n, trivseln, miljön, turismen och kulturen. Förra gången vi förädlade det mångtydiga ordet förändring till det mer magiskt laddade utveckling, så fick förändring­en det så kallade spelet och löpte amok, nästan hela city försvann. Endast de mest övernitisk­a industrikr­amarna vill väl i dag ha den tiden i retur. Det blir onekligen lite orwellskt över det hela när folkvalda och näringsliv av rädsla för kritik med hjälp av inhyrda konsulter börjar kalla avveckling för utveckling.

Det sägs ofta att mer hjärta behövs i politiken. I det här fallet är det nog mer hjärna som önskas. Detsamma gäller också pr-byråerna, som borde sluta producera manipulera­nde floskler, så kallat corporate bullshit. Men också dagspresse­ns skribenter, som i stället för att blekt publicera inkomna pressmedde­landen rakt av, först borde undersöka om inte det påstådda kommande bevarandet och utveckland­et av ett visst kvarter kan vara fikonspråk för destruktio­n av skyddsvärd arkitektur och därmed av s t a dens kollektiva minne. För tyvärr är det oftast så.

 ?? FOTO: KEROLD KLANG ?? NÄR AVVECKLING KALLAS UTVECKLING. 1700-talspalats inför demolering på Regeringsg­atan 1969 och rivning av kulturklas­sade Tumba järnvägsst­ation 1993.
FOTO: KEROLD KLANG NÄR AVVECKLING KALLAS UTVECKLING. 1700-talspalats inför demolering på Regeringsg­atan 1969 och rivning av kulturklas­sade Tumba järnvägsst­ation 1993.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden