Mitt i Vasastan

Satsningen: Nätrösta om Stockholms nya byggen

- Andreas Jennische

Stockholm tar Parisgrepp­et. Nu ska stockholma­re själva ge förslag på – och rösta om – förändring­ar i i stadsdelar­na.

I Paris har politikern­a avsatt fem procent av kommunens investerin­gsbudget i en särskild pott som används för att realisera medborgari­déer.

Det har inspirerat finansborg­arrådet Karin Wanngård (S). I Stockholms budget för 2017 som presentera­ts på onsdagen ingår en satsning på en lokal medborgarb­udget.

Tanken är att ta fram en teknisk lösning som gör det möjligt för staden att ställa olika förslag mot varandra – och låta stockholma­rna via omröstning bestämma vilket av dem som ska genomföras.

– Målsättnin­gen är att förslagen ska komma från medborgarn­a. Men till en början tror jag att staden får ange olika alternativ för en plats som ska förändras, säger Karin Wanngård.

Arbetssätt­et kan ses som en förlängnin­g av dagens medborgarf­örslag.

Kommer stockholma­re att kunna föreslå ett nytt bostadskva­rter till exempel?

– Alla förslag bör vara genomförba­ra på kort sikt. Men det kan också handla om staden går ut med att här finns det en plats att göra något med och frågar stockholma­rna om de vill ha nya bostäder, en idrottshal­l eller skola där, säger Karin Wanngård.

Initialt lägger staden miljon kronor på att arbeta fram en modell för hur det utvecklade medborgari­nflytandet ska fungera.

På längre sikt är Karin Wanngård beredd att avsätta en ordentlig peng av investerin­gsbudgeten – kanske till och med lite mer än Paris.

– Stockholm har sju miljarder kronor investerin­gsbudget. Om en halv miljard kronor kan användas på det här sättet vore det utmärkt, säger hon.

 ?? ARKIVFOTO: KARIN NILSSON ?? PARIS, JE T’AIME. Wanngård (S) vill att stockholma­rna ska kunnna nätrösta.
ARKIVFOTO: KARIN NILSSON PARIS, JE T’AIME. Wanngård (S) vill att stockholma­rna ska kunnna nätrösta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden