Mitt i Vasastan

Så säger forskarna om ditt smeknamn

- Michael ”Must” Toll

Ny forskning visar att kvinnor lika ofta har smeknamn som män.

Vi gick ut och frågade stockholma­rna: Vad kalllas du för?

Man får dem i ungdomen – men de kan hänga kvar långt upp i åldern. Smeknamn är något vi får leva med. Oavsett när, var och hur så kallas nästan alla för något de egentligen inte heter. Tidigare har man trott att smeknamn varit vanligare hos män, men ny forskning visar att kvinnor lika ofta kallas för något de inte heter.

Olika miljöer

– Skillnaden är att tjejer får sina smeknamn i intimare miljöer, av sin partner eller sina närmaste vänner. Killar tenderar att i större utsträckni­ng få smeknamn inom idrotten, i omklädning­srummet eller i det stora kompisgäng­et, säger Linnea ”Nea” Gustafsson, namnforska­re inom nordiska språk, som specialise­rat sig just på smeknamn.

Är det vanligt att få ett nytt smeknamn när man är äldre?

– Nej, de flesta får du inn- an du är 20 år. De hör till ungdomsspr­åket och låter också ungdomliga. I äldre ålder är det snarare partnersme­knamn. Undantaget är om du som vuxen arbetar med barn, då får du nya smeknamn hela tiden.

Kan man bli av med ett smeknamn?

– Nej, det är inte alltid så lätt. Men smeknamn är nästan alltid positiva eller neutrala. Skillnaden med öknamn är att bäraren själv inte brukar känna till det.

Finns det några vanliga smeknamn?

– Att bli kallad efter den orten man kommer från är ganska vanligt. I min forsknings­studie träffade jag en kvinna som kallades för en ort. Problemet var bara att hon inte alls kom därifrån.

 ??  ?? Kvinnor får ofta smeknamn i intima miljöer, av nära familjemed­lemmar eller sina bästa vänner. John Hermander, 34: – Polarna säger Hempa men min mamma brukar säga JumJum. Jag tror det är från Mio min Mio. ”Jompa” brukar folk ibland säga som inte känner...
Kvinnor får ofta smeknamn i intima miljöer, av nära familjemed­lemmar eller sina bästa vänner. John Hermander, 34: – Polarna säger Hempa men min mamma brukar säga JumJum. Jag tror det är från Mio min Mio. ”Jompa” brukar folk ibland säga som inte känner...
 ??  ?? Killar tenderar att få smeknamn i högstadiet och i omklädning­srummet när de idrottar. Elin Alfredsson, 16: – Förut var det Alfen men just nu säger alla kompisar ”Elgiganten”. Båda syftar ju på mina namn. Elgiganten från Elin. Men det handlar inte om...
Killar tenderar att få smeknamn i högstadiet och i omklädning­srummet när de idrottar. Elin Alfredsson, 16: – Förut var det Alfen men just nu säger alla kompisar ”Elgiganten”. Båda syftar ju på mina namn. Elgiganten från Elin. Men det handlar inte om...
 ??  ?? Marcus Hansson, 25: – Ibland ”Skägget” men oftast ”Mango”. Jag vet att det är fel, men för tio år sedan satt vi ett gäng och pratade om mongos. Min kompis ropade på mig och råkade då säga ”Mango”.
Marcus Hansson, 25: – Ibland ”Skägget” men oftast ”Mango”. Jag vet att det är fel, men för tio år sedan satt vi ett gäng och pratade om mongos. Min kompis ropade på mig och råkade då säga ”Mango”.
 ??  ?? Julia Rahm, 16: – Det är mycket. Men just nu är det ofta Ramlösan eller Juls efter mitt för- och efternamn. Det är kompisarna som hela tiden hittar på nya smeknamn så ibland hänger man knappt med.
Julia Rahm, 16: – Det är mycket. Men just nu är det ofta Ramlösan eller Juls efter mitt för- och efternamn. Det är kompisarna som hela tiden hittar på nya smeknamn så ibland hänger man knappt med.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden