Mitt i Vasastan

Stockholms­dominans på årets restaurang­gala

- Michael Toll

På måndag är det dags för restaurang­galan. I nästan alla kategorier är en Stockholms­krog nominerad.

Årets restaurang­gala går av stapeln på Cirkus nu på måndag den 17 oktober och det kan mycket väl sluta med storslam till Stockholm. I så gott som alla av de femton kategorier­na återfinns en nominerad från huvudstade­n.

Till exempel kan restaurang Agnes på Kungsholme­n ta hem titeln ”årets matsalstea­m”.

– Det känns jättekul att vara nominerade. Vi är ett bra team som tycker det är roligt att jobba, och jag tror det märks. Gästerna verkar tycka att det är en trevlig miljö att vistas i, säger Emelie Zung-Hee Svensson, restaurang­chef.

När det kommer till serverings­personal är sex personer uttagna till final. Samtliga har genomgått ett test, där de svarat på många frågor om gammal serverings­teknik, gästkontak­t och om hur de ser på sin egen yrkesroll.

Cecilia Forslund från Gondolen är en av sex finalister. Förra året kom hon trea och nu är det högst upp på prispallen hon siktar.

– Jag vill ha revansch, för mig finns bara vinna i år, säger hon. Enligt henne är priset viktigt, då det kan höja statusen på matsalsarb­etet.

– Att arbeta i kök har blivit ett statusyrke. Det skulle vara kul om även serverings­yrket fick ett högre anseende.

Vad är det som gör dig så bra?

– Jag gillar att ta hand om gäster, har en yrkesstolt­het och är noggrann, säger Cecilia. Restaurang­galan har anordnats sedan 2011 och vill lyfta fram och hylla krogar, krögare och inspiratör­er inom restaurang­branschen.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Cecilia Forslund från Gondolen kan bli årets servitör
FOTO: PRIVAT Cecilia Forslund från Gondolen kan bli årets servitör

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden