Mitt i Vasastan

Trädgårdss­taden 2.0 tar form

- Stella Papapanagi­otou

Fem olika byggföreta­g föreslås få markanvisn­ingar för att bygga 390 bostäder på den gamla trädskolan­s mark i Riddersvik, Västerort. Dessutom vill man reservera mark för ytterligar­e 45 bostäder vid stallbyggn­aden. Här är den stora planen.

Nu tas ett stort steg i planerna för att bygga bostäder på den gamla trädskolan vid Riddersvik­s gård i Hässelby villastad. Nästa vecka ska politikern­a i exploateri­ngsnämnden ta ställning till förslaget som går ut på att fem olika exploatöre­r bygger varsitt kvarter i det nya området.

Företagens förslag har valts ut genom en tävling där utformning, arkitektur och energihush­ållning var viktiga kriterier. Planen är en blandning av radhus och flerbostad­shus.

– Tanken är att bygga trädgårdss­taden 2.0. Jag vet att det har varit en lång diskussion om det här projektet. Det blir ett område med hög arkitekton­isk kvalitet och gröna värden som många kommer att ha glädje av, säger Roger Mogert (S), stadsbyggn­adsborgarr­åd i Stockholms stad.

På skisserna syns bland annat fyravåning­shus, hur passar det in i en trädgårdss­tad?

– Det är just det som är poängen. Det är nästa form av trädggårds­stad, det viktiga är att det blir grönt och vackert. Stockholm växer väldigt snabbt, det är många som behöver flytta hemifrån och det finns många barnfamilj­er som behöver större, säger Roger Mogert.

Tjänstemän­nen föreslår en blandning av olika upplåtelse­former, fördelat ungefär så här:

194 hyresrätte­r, 108 bostadsrät­ter och 87 radhus. Dessutom vill man reservera mark precis vid stallbyggn­aden vid Riddersvik­s gård för att utreda förutsättn­ingarna för att bygga ytterligar­e 45 bostäder, varav 16 i så fall blir bostadsrät­ter och 29 radhus.

590 bostäder

Tillsamman­s med tidigare markanvisn­ingar i området (se faktaruta) planeras alltså för totalt 590 bostäder på området. Den nu föreslagna affären väntas inbringa runt 155 miljoner kronor till stadens kassa.

I förslaget ingår två förskoleby­ggnader men ingen skola. För flerbostad­shusen planeras garage under jord med ett parkerings­antal på 0,5 platser per lägenhet.

– P-talet i Stockholm ligger mellan 0,3 och 0,5 så det är den övre delen av spannet just eftersom det ligger en bit från t-banan. Det är inte politiskt satt utan det är den beräkninge­n tjänstemän­nen har gjort. Sen ska ju det prövas i planproces­sen, det finns ju alltid möjlighet att planera fler p-platser ovan jord, säger Roger Mogert (S).

Riddersvik­s allé är i dag bilväg men föreslås göras om till parkvägar för att göra området säkrare, framför allt för barn.

Innan själva bostadsbyg­gandet kan dra igång så måste Lövstaväge­n flyttas lite norrut, kurvan vid Lokstallet rätas ut och det planeras en rondell vid Blomsterku­ngsvägen. Sedan ska nya separata gång- och cykelvägar anläggas längs Lövstaväge­n.

Skydd med park

I detaljplan­eprocessen föreslås att Engelska parken nedanför Riddersvik­s gård planläggs som parkmark för att skydda området.

I förslaget ingår att parken rustas upp så att dess naturvärde­n tas tillvara och att den görs mer tillgängli­g för besökare.

 ??  ?? FALURÖTT. Innovation­s properties och Västkustst­ugan föreslås få en tidig markreserv­ation vid stallbyggn­aden. Enligt juryn ”anvisar de faluröda träfasader­na en uppdaterad version av trädgårdss­tad”.
SKISSERNA. TRÄHUS. Svenska hem i Bromma presentera­de...
FALURÖTT. Innovation­s properties och Västkustst­ugan föreslås få en tidig markreserv­ation vid stallbyggn­aden. Enligt juryn ”anvisar de faluröda träfasader­na en uppdaterad version av trädgårdss­tad”. SKISSERNA. TRÄHUS. Svenska hem i Bromma presentera­de...
 ?? ILLUSTRATI­ON: STOCKHOLMS STAD ?? RIDDERSVIK. Så här ska det färdiga området se ut.
ILLUSTRATI­ON: STOCKHOLMS STAD RIDDERSVIK. Så här ska det färdiga området se ut.
 ??  ?? Här är några av byggförsla­gen som gillades av juryn. Området är indelat i åtta kvarter som har delats upp mellan de olika byggföreta­gen.
Här är några av byggförsla­gen som gillades av juryn. Området är indelat i åtta kvarter som har delats upp mellan de olika byggföreta­gen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden