Mitt i Vasastan

Svar direkt: Jag ska testa att jobba som cykelbud

- Gustav Hemming (C), landstings­råd

Kära Förbannat bud.

Som du säkert förstått så försöker jag inte göra mig till tolk åt de anställda på Foodora, men jag har svårt att det positiva i att de som älskar cykling och cykelbudan­de och som fått ett passande extra- eller förstajobb på Foodora blir av med sitt jobb på grund av att en centralför­handlare på LO tycker att deras lön är för låg.

Det är inte 70 kr i timmen som är poängen. 70 kronor i timmen är för den delen den ersättning som ett bud får om hen INTE gör några utdelninga­r. Den faktiska lönen blir så klart betydligt högre eftersom Foodora har provisions­tillägg.

Poängen är att det är bra för Stockholms­regionen att fler, nya och moderna tjänster och jobb skapas och kommer till. Jobb som enkelt kan bli det första jobbet för en ungdom eller en nyanländ, eller ett flexibelt extraknäck för en student. Eftersom Foodora levererar en ny tjänst som inte konkurrera­r med etablerade bud så dumpas heller inga löner. Självklart är det viktigt att företag tar ansvar för sina anställda, något som jag tar för givet att Foodora gör. Men för att med mina egna ögon uppleva livet som cykelbud ämnar jag i dagarna ansöka om en dags feriearbet­e hos just Foodora. Pengarna jag tjänar tänkte jag skänka till en organisati­on som arbetar för fackliga rättighete­r i utveckling­sländer.

 ?? FOTO: ANNA MOLANDER ?? GUSTAV HEMMING (C).
FOTO: ANNA MOLANDER GUSTAV HEMMING (C).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden