Mitt i Vasastan

HYLLAR NANNYN

Vasastans barnfamilj­er står i kö för att få hjälp med vardagspus­slet. Familjen Sandberg berättar att de inte skulle klara sig utan sin nanny.

- Mimmi Epstein

Man bygger upp en relation med dem, vilket är väldigt kul.

I Vasastan står föräldrar i kö för att få hjälp med hämtning, matlagning och barnpassni­ng. Anna Sandberg och hennes man tar hjälp av en nanny en gång i veckan.

– Den dagen är helig, säger hon.

I Stockholms innerstad är efterfråga­n på barnflicko­r stort, inte minst på Östermalm och här i Vasastan, något vi skrev om för några veckor sedan. Då talade vi med flera nannyföret­ag som berättade att Vasastadsb­or köar för nannys.

Vasastadsb­on Anna Sandberg är den av dem som tagit hjälp. Annas son Walter var tio månader började hon och make började ta hjälp. I dag är Walter drygt två år.

– Vi blev tipsade om företaget av en kompis, det var min man som var drivande. Han var inte föräldrale­dig och tyckte att jag också skulle ha egentid. Spontant kände jag ”ska jag inte ta hand om mitt eget barn?”, men de känslorna har försvunnit, säger Anna Sandberg.

Inga anhöriga i närheten

Både hon och hennes man är inflyttade till Stockholm från Skåne.

– Vi har inte barnens moreller farföräldr­ar här som annars hade kunnat passa barnen, säger Anna Sandberg.

Julia Perdsjö jobbar för företaget Nanny.nu. En gång i veckan hämtar hon Walter från förskolan, lagar mat och är med honom tills föräldrarn­a kommer hem. En ”helig dag” för Anna Sandberg.

– Oavsett vad jag väljer att göra, yoga, träna, se en film, så är det skönt att få lite tid för sig själv. När skulle jag annars kunna klippa mig, till exempel, säger Anna, som nu är föräldrale­dig med Greta, sex månader.

– När Greta skulle komma så behövde vi åka in till BB på kvällen och då fick Walter vara med Julia under natten. Det kändes bra att veta att Walter kände Julia och hade det bra och våra föräldrar kom dagen därpå, säger Anna Sandberg.

Från första stund kände hon förtroende för Julia Perdsjö.

– Vi fick se ett Youtubekli­pp med hennes presentati­on och någon vecka senare träffades vi. Jag gick och satte mig på ett kafé och de gick till Vasaparken. Jag kände mig inte orolig över huvud taget, jag tror att det handlar om personkemi, säger Anna Sandberg.

Pluggar till lärare

Tanken är att Julia i framtiden ska passa båda barnen.

– Man bygger upp en relation med dem, vilket är väldigt kul. Jag läser till mellanstad­ielärare och det här jobbet passar mig jättebra, säger hon.

– Och vår situation kommer inte att förändras. Vi båda har intensiva, krävande arbeten som ekonomer, tilllägger Anna Sandberg.

Julia Perdsjl märker av det stora intresset i stadsdelen.

– Det märks att det är poppis när man är ute, speciellt i Vasaparken där jag brukar träffa många andra nannys, säger Julia Perdsjl.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden