Mitt i Vasastan

Hjälten Jeanette hjälper hemlösa pensionäre­r

- Per Brandt

Ett nattligt möte i t-banan med en hemlös blev vändningen för ordningsva­kten Jeanette Höglund. Nu går all fritid åt till att söka upp och hjälpa stadens äldre hemlösa och på kort tid har arbetet fått mängder av följare som skänker både pengar och kläder. Det märks att folk har väntat på att någon tar tag i det här, de är så himla hjälpsamma.

En finklädd äldre man på tunnelbana­n mitt i natten. Det var starten på projektet Vid din sida Stockholm som Jeanette Höglund nu driver. Hon jobbar som ordningsva­kt i tunnelbana­n till vardags men när hon såg mannen på perrongen undrade hon varför han inte åkte hem.

– Han berättade att han inte hade något hem, hans fru dog för några år sedan och pensionen räcker inte till en bostad. Då frågade jag om han inte hade några barn att åka till men hans svarade att ”De har så mycket med sitt och jag vill inte vara till besvär”. Det var då det brann till, säger Jeanette.

”Jag är rörd”

Hon la ut en livesändni­ng på Facebook. Det tog fart. Hon bestämde sig för att driva det vidare och startade en Facebook-grupp där folk kunde anmäla sig för att skänka både kläder och pengar att köpa kläder för. Det rasade in. Gruppen fick snabbt över 2 000 medlemmar och på kort tid hade man samlat in kläder så ”hela hallen och förrådet är fullt” och 35 000 kronor.

– Jag är rörd, jag har aldrig fått så mycket kärlek. Det märks att folk har väntat på att någon tar tag i det här, de är så himla hjälpsamma.

Sedan dess är hon ute varje ledig kväll och både letar upp äldre hemlösa och delar ut kläder, sovsäckar eller hjälper dem till ett ställe där de kan sova. Oftast har hon några vänner med sig men läkare och sjuksköter­skor har också hört av sig och bett om att få följa med.

– Jag stämmer träff med de som jag träffar. Sedan packar jag bilen full och åker runt och delar ut, är det något som inte passar skriver jag upp det och bestämmer en ny träff, säger Jeanette.

– När vi hittar någon frågar vi vad de behöver och klär på dem, vi ger inte bara en kasse med kläder. Det är viktigt att vi tar i dem och visar mänsklig värme. Jag brukar säga att det enda jag vill ha är en kram.

Genom jobbet har hon lärt sig att stänga av mycket av känslorna, men under de nattliga mötena med de hemlösa blir det svårt.

– Mitt hjärta gråter, men jag visar det inte utåt. I bilen hem rinner tårarna. Det är beklämmand­e. Någon mer måste ha sett dem än mig? Men vi blundar ofta och vill inte se det som är jobbigt.

Oavsett ursprung

Hon betonar att det handlar om äldre hemlösa, oavsett ursprung. Nu håller hon som bäst på att starta ett företag och få till en välgörenhe­tsgala som ska samla in pengar till drömprojek­tet: en fritidsgår­d för de äldre.

– Det är en dröm jag vill förverk- liga och jag tror att det kommer att gå. Den ska vara från 60 + och öppen sent. Det är de som har blivit åsidosatta. Vi måste hjälpa dem som har jobbat i hela sitt liv och byggt upp vårt samhälle men som inte får pengarna att räcka.

Uppmärksam­mats på flera håll

Hennes initiativ har uppmärksam­mats på flera håll i media och nu är hon en av de nominerade till Stå upp för Stockholm. I nominering­en står bland annat att hon visat stor empati och gör ”den kalla Stockholms­natten lite mer fridsam för de som står utanför samhället”

– Vad fint. Jag blir jätterörd. Det är fantastisk­t. Jag brinner för det här och vill att Stockholm ska vakna, och det känns som att det börjar hända nu.

 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON & MK FOTO ?? INSATS. Nominerade Jeanette Höglund hjälper hemlösa. Hon jobbar som vakt i t-banan om kvällarna annars.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON & MK FOTO INSATS. Nominerade Jeanette Höglund hjälper hemlösa. Hon jobbar som vakt i t-banan om kvällarna annars.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden