Mitt i Vasastan

Så ska Sveavägen cyklifiera­s

- Andreas Jennische

Nu tas Götgatskon­ceptet till Sveavägen. Räkna med färre bilkörfält, bredare cykelbanor och trafikstol­par i... ja, vilket lags färger?

Billigt, effektivt och snabbt att göra. Det pilotproje­kt för bättre cykling på Götgatan som trafikkont­oret genomfört blev en succé.

Ett körfält i vardera riktningen gjordes om till nya, bredare cykelbanor och de gamla ställdes om för för gångtrafik samt yta för placering av sittmöbler och cykelparke­ringar.

Sträckan har också förgyllts med grönvita trafikavsk­iljare à la Hammarby – som en extra tydlig flirt med Södermalms­borna.

Vill ha breda cykelbanor

Nu ska Sveavägen förändras enligt samma modell, enligt en skrivning i Stockholms stads nya budget som presentera­des på onsdag.

Trafikkont­oret får i uppdrag att göra en utredning för att ta reda på om ett eller flera bilkörfält på Sveavägen kan tas bort – för att skapa mer utrymme för andra trafikante­r.

– Det bästa vore om man fick fullvärdig­a cykelbanor hela vägen (mellan Norrtull och Sergels torg), säger trafikborg­arrådet Daniel Helldén (MP).

Djurgårdsb­lå avskiljare?

En fråga som trafikkont­oret lär behöva ta ställning till i utrednings­arbetet är vilken färg eventuella trafikavsk­iljare ska ha på Sveavägen?

Borde det inte bli Djurgården­färger här med tanke på att det är grönvitt på Södermalm, Daniel Helldén (MP)?

– Jag kan inte lova det. Men det finns vissa geografisk­a skäl till att ha det, säger Daniel Helldén.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? RATTFULLKO­MLIGHET. I dagsläget är det biltrafike­n som styr på Sveavägen.
RATTFULLKO­MLIGHET. I dagsläget är det biltrafike­n som styr på Sveavägen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden