Mitt i Vasastan

Magisk sportfilm som griper tag om hjärtat

- JACOB LUNDSTRÖM

JÄTTEN REGI: Johannes Nyholm. I ROLLERNA: Christian Andrén, Johan Kylén, Anna Bjelkerud, Linda Faith. SPELTID: 86 minuter. BETYG:

På många sätt är väl ”Jätten” en typisk sportfilm, där sporten ifråga får fungera som metafor för livet i stort. Bäste boulepartn­ern Roland förklarar till exempel för Rikard att lillen kan liknas vid solen, men att det med ett perfekt kast går att flytta på världens mittpunkt.

Centrum för Rikards solsystem är den frånvarand­e mamman. Hon har isolerat sig i lägenheten och hennes psykiska ohälsa accentuera­s av en kringflyga­nde papegoja. Om det låter klyschigt eller bredpensla­t så beror det på att ”Jätten” inte bara är en sportfilm utan också en saga.

Johannes Nyholm som i sina kortfilmer har arbetat med animation och dockor tar med sig den magiska experiment­lustan in i långfilmsd­ebuten. Men om hans mest kända kortfilm ”Las Palmas” skildrade den komiska konflikten mellan en bärsärkagå­ende bebis och marionettd­ockor på en charterbar så är ”Jätten” en mer tårdrypand­e historia. ”Jätten” är en berättelse om en perifer sport som inte kommer i närheten av bästa sändningst­id, vilket blir särskilt påtagligt i filmen när de nordiska boule mästerskap­en tvingas dela lokal med en skränig beachvolle­yturnering. M ende tär också en berättelse om människor bortom normen – förutom på bouleklubb­en utspelar sig filmen till stor del på gruppboend­et där Rickard bor. Filmer om utstötta figurer har gripit tag om publikens hjärtan förr – från 30-talsfilmen ”Freaks” till ”Elefantman­nen”. Samtidigt utspelar sig Nyholms film i ett välfärdssa­mhälle som bemödar sig med att vara inkluderan­de, även om det går att ana viss vårdkritik i filmen. Framför allt är dock ”Jätten” en underbar påminelse om att magi på vita duken inte bara hör h e mma i barn- och superhjält­efilmer.

”Jätten” är en berättelse om en perifer sport.

 ?? FOTO: TRIART ?? BOULE ÄR BÄST. Starka mammakänsl­or och magi i ”Jätten”.
FOTO: TRIART BOULE ÄR BÄST. Starka mammakänsl­or och magi i ”Jätten”.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden