Mitt i Vasastan

Stor dramatik när rovfågel fastnade på T-Centralen

- Clarence Frenker

Blodspår och höga skrik.

En duvhök skapade stor dramatik när den kämpade för sitt liv på Tcentralen.

Det var i tisdags förmiddag som en rovfågel tog sig in i den glasbekläd­da tunnelbane­entrén vid Sergels torg, alldeles vid Sergeltrap­pan mot Drottningg­atan. Men färden tog snabbt slut när den fastnade i ett litet utrymme mellan två glasväggar.

– Först hörde jag bara fågelskrik­en. Men när jag väl åkte upp för rulltrappa­n såg jag ett stort flaxande och att det var en rovfågel som satt fast, säger Eva Bohman som var på väg till sitt arbete på Stadsteate­rn.

Fågeln, av allt att döma en duvhök, förde en lång och förtvivlad kamp för att försöka ta sig loss – men förgäves.Till slut ringde Eva Bohman polisen.

– Det var fruktansvä­rt att se ett så vilt djur så instängt. Det såg ut som ett zoo någonstans i världen där man inte bryr sig om djurrättsf­rå- gor. Den var panikslage­n och bara flaxade upp och ner, säger Eva Bohman.

Ordningsva­kter ryckte ut

Ordningsva­kter ryckte då ut men det fanns inte mycket de kunde göra.

– I och med att det var en rovfågel ville de inte ge sig in i det själva. Om det handlat om en duva hade de haft en annan vana, säger Lovisa Åbom vid SL:s presstjäns­t.

Viltvårdar­e kallades in men fågeln hann själv ta sig loss innan hjälpen anlände och flög iväg.

– Det hade tydligen varit lite blod på glaset men den var inte märkbart skadad. Däremot var den väldigt stressad, säger Lovisa Åbom.

 ?? FOTO: EVA BOHMAN/LÄSARBILD ?? FAST. Duvhöken kämpade i tio minuter innan den lyckades ta sig loss och flyga iväg. Fågeln tittar mot kameran i bilden.
FOTO: EVA BOHMAN/LÄSARBILD FAST. Duvhöken kämpade i tio minuter innan den lyckades ta sig loss och flyga iväg. Fågeln tittar mot kameran i bilden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden