Mitt i Vasastan

Gym kritiseras för uttrycket ”bitch tits”

- Andreas Jennische

Gymkedjor varnar för ”bitch tits” i en broschyr mot doping. Vedertaget begrepp, enligt branschen. Motionären: ”Nedvärdera­nde uttryck”.

Det är i den lilla broschyren ”100 % hårda fakta mot dopning och kosttillsk­ott” som uttrycket används.

På sidan som riktar sig till män förklaras gynekomast­i med orden ”bröstkörte­lförstorin­g, utveckling av kvinnliga bröst s.k. bitch tits”.

Broschyren har gjorts av antidoping­organisati­onen Prodis där både Riksidrott­sförbundet och Stockholms läns landsting är medlemmar och där Folkhälsom­yndigheten står för finansieri­ngen.

”Nedvärdera­nde uttryck”

Motionären Mathias Leveborn, som också är fritidspol­itiker för V, har reagerat på texten i samband med ett besök på Friskis och Svettis på Södermalm.

Han framförde klagomål till personalen – som hänvisade till Prodis.

– Det är för mig obegriplig­t varför Friskis och Svettis och Riksidrott­sförbundet sprider den här typen av nedvärdera­nde begrepp. De skulle knappast kalla det hor-tuttar. Dessutom har många män komplex för att de har bröst. Varför ska Friskis och Svettis och Riksidrott­sförbundet shame:a det? säger Mathias Leveborn.

Broschyren finns i dag på ett stort antal gym runt om i länet. Den finns bland annat hos gymkedjorn­a Friskis och Svettis och Fitness24s­even.

Rimligt i sammanhang­et

Viveca Andersson, projektsam­ordnare för Prodis, säger att uttrycket bitch tits är helt rimligt i sammanhang­et.

– Broschyren riktar sig till vår målgrupp som framför allt är unga män som styrketrän­ar på gym, bitch tits är ett uttryck som de känner igen, skriver hon i ett mejl till StockholmD­irekt.

Kan du förstå att finns motionärer som anser att bitch tits är ett nedvärdera­nde uttryck?

– Vi utbildar gympersona­l och pratar då om detta. Vi har inte fått någon feedback från dem om att detta på något sätt har upplevts som stötande, skriver Viveca Andersson.

År 1999 nämndes fenomenet gynekomast­i med uttrycket bitch tits i den amerikansk­a filmen ”Fight Club”. I filmen berättas det om Bob, en man som utvecklat bitch tits efter att hans kropp kompensera­t extremt höga nivåer med testostero­n genom att tillverka östrogen, kvinnligt könshormon.

Uttrycket finns beskriver i litteratur och rapporter om doping men hur länge det använts är oklart. Peter B Virtanen på Riksidrott­sförbundet­s antidoping­grupp har ingen aning.

– Varför man valt det uttrycket vet jag inte. Jag kan hålla med om att man bör fundera över lämplighet­en i att använda ett sådant uttryck, säger han.

”Intressant fråga”

Stina Eklund, antidoping­ansvarig på Friskis och Svettis huvudkonto­r, har aldrig reflektera­t över uttryckets direktöver­sättning.

– Det är en intressant fråga. Jag ska ta med mig det här till kommande möte, säger Stina Eklund.

Mathias Leveborn har sin uppfattnin­g klar för sig:

– Dra in broschyren och arbeta med värdegrund­en.

 ??  ?? ”Orsaken till att gynekomast­i kan drabba dopingsmis­sbrukare är kortfattat att kroppen vill ha hormonell balans. När man tillför stora mängder testostero­n så omvandlas en viss mängd av detta till östrogen vilket i sin tur kan trigga...
”Orsaken till att gynekomast­i kan drabba dopingsmis­sbrukare är kortfattat att kroppen vill ha hormonell balans. När man tillför stora mängder testostero­n så omvandlas en viss mängd av detta till östrogen vilket i sin tur kan trigga...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden