Mitt i Vasastan

Sprututbyt­et blir kvar på S:t Görans

- Andreas Jennische Per Brandt

Försöket med gratis sprutor till stockholma­re som injicerar droger har varit lyckosamt. Nu ska verksamhet­en på Kungsholme­n bli permanent – och utökas med en rullande klinik. M protestera­r.

Sprututbyt­et på S:t Görans sjukhus infördes på försök 2013. Sedan dess har 2 285 personer i skrivits in på kliniken och fått erbjudande om behandling. Sprututbyt­et har varit gynnsamt när det gäller att komma i kontakt med patienter som tidigare varit svåra att komma i kontakt med och följa upp och nu blir det permanent. Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsl­andstingsr­åd, ser det som ett stort framsteg.

– Det är en fråga om hälsa och respekt för den här väldigt utsatta gruppen. Den stora vinsten är förbättrad hälsa för den enskilda, säger Anna Starbrink.

Mobil klinik

Förutom att göra nuvarande verksamhet permanent ska sprututbyt­et utökas, förmodlige­n i form av en mobil klinik som ska röra sig i övriga delar av staden och länet.

Men frågan splittrar den borgerliga alliansen. Moderatern­a vill att hela sprututbyt­et läggs ner och ser hellre att motsvarand­e pengar läggs på att utveckla nya behandling­smetoder för att få fler att sluta med droger.

– Det ligger sprutor utanför med jämna mellanrum och många närboende är oroliga. Det måste man också ha respekt för. Det finns inget i sprututbyt­esprogramm­et som gör att fler blir avgiftade, säger Marie LjungbergS­chött (M).

Oroliga grannar

Närboende på Kungsholme­n har uttryckt oro för kliniken på S:t Göran men enligt polisen har det totala antalet anmälda brott i stadsdelen inte ökat mellan 2011 och 2015. Stefan Holmén, kommunpoli­s på Kungsholme­n, tycker att det är rätt att göra verksamhet­en permanent – och hoppas att en mobil enhet snart är på plats.

– Det blir en vinn-vinnsituat­ion för dem, oss och de boende. Som nu är det alltime high vid sprututbyt­et. De kan inte ta emot många fler, säger Stefan Holmén.

 ??  ?? STANNAR. Sprututbyt­et pi Stockholm ska bli permanent.
STANNAR. Sprututbyt­et pi Stockholm ska bli permanent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden