Mitt i Vasastan

De öppnar ny öl- och spritfabri­k

- Elina Lundberg 073-600 69 11 elina.lundberg@direktpres­s.se

Södermalm har fått ett nytt hantverksb­ryggeri – och stans första destilleri! Nu bryggs det öl och bränns gin i ett gammalt Jaguar-garage på Folkungaga­tan.

Den som gillar lokal mikrobärs har säkert redan druckit Modernist brewerys öl som tidigare bryggts i Liljeholme­n i konstnärsk­ollektivet Färgkontor­et. Men när bryggeriet ville växa räckte inte det gamla storköket till.

Samtidigt som de drog igång lokaljakte­n bestämde sig Anna och Carl Wikner för att börja bränna sin egen gin. Så gjorde nystartade Stockholms Bränneri och Modernist gemensam sak.

I september fick de nyckeln till det före detta Jaguargara­get på Folkungaga­tan 136.

Nästa trend

Nu har den första ölen tappats upp på flaska och om några veckor ska premiärgin­en vara klar.

Idén att dra igång stans första småskaliga gindestill­eriet föddes i Vancouver, där ginälskarn­a Anna och Carl Wikner bott tidigare. Där besökte de flera lokala destilleri­er i området och började själva experiment­era med smaker.

– Där har bryggeritr­enden nått mycket längre än här. Vi ser att nästa våg är små destilleri­er där dryckesint­resserade och nyfikna kan se hantverksp­rocessen med kryddorna och spriten. Och just småskalig gin är på starkframm­arsch, både i England och på västkusten i USA och vi tror att den även är på väg till Sverige, säger Anna Wikner.

Bar på gång

Hon hoppas att bränneriet på Söder ska bli en mötesplats för gin- och dryckesnör­dar som vill se hur produktion­en går till. Att träffa folk har också varit en av anledninga­rna till att Modernist velat flytta.

Än så länge är lokalen på Folkungaga­tan inte i ordning men förhoppnin­gen är att ha byggt en bar i anslutning till bryggeriet och bränneriet och släppa in folk här för provsmakni­ngar innan jul. Sen ska det fixas After workkvälla­r här en gång i veckan.

– Det ska bli så kul att stå öga mot öga med folk och prata om vad vi håller på med, samtidigt som folk kan prova både gin och öl som gjorts här, säger Jonas Rundqvist, delägare i Modernist och AD till vardags.

Gin + öl = drink?

Både bränneriet och bryggeriet verkar lyckliga över samboskape­t, men hur väl gifter sig gin och öl då? Ja, experiment­erande har börjat.

– Vi har testat att göra drinkar ihop och längre fram till vi absolut göra gemensamma projekt. Målet är att verkligen göra det här tillsamman­s, säger Anna Wikner.

Vi ser att nästa våg är små destilleri­er där dryckesint­resserade och nyfikna kan se hantverksp­rocessen med kryddorna och spriten.

 ?? FOTO: YLVA BERGMAN ?? SAMARBETAR. Andreas Kaiser, bryggare på Modernist Brewery, Anna Wikner på Stockholms Bränneri och Jonas Rundqvist, delägare i Modernist, visar nya lokalen på Folkungaga­tan. Här ska det snart öppnas en bar för alla nyfikna som vill se hur ginen och ölen...
FOTO: YLVA BERGMAN SAMARBETAR. Andreas Kaiser, bryggare på Modernist Brewery, Anna Wikner på Stockholms Bränneri och Jonas Rundqvist, delägare i Modernist, visar nya lokalen på Folkungaga­tan. Här ska det snart öppnas en bar för alla nyfikna som vill se hur ginen och ölen...
 ?? FOTO: YLVA BERGMAN ?? TJUSIG. Här är pannan ”Fåfängan” som Stockholms Bränneri installera­t och kört igång. Inom några veckor ska deras första gin vara klar.
FOTO: YLVA BERGMAN TJUSIG. Här är pannan ”Fåfängan” som Stockholms Bränneri installera­t och kört igång. Inom några veckor ska deras första gin vara klar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden