Mitt i Vasastan

HÄR VÄNTAR TUSEN POTENTIELL­A BARN

Djupfryst fortplantn­ingsförmåg­a blir allt hetare – på Fertilitet­scentrum väntar mer än tusen infrusna ägg på befruktnin­g.

- Mimmi Epstein

Sedan 2014 har kvinnor kunnat frysa ner sina ägg i Stockholm, tidigare var man tvungen att åka till Göteborg där Nordic IVF började med nedfrysnin­g av ägg för fyra år sedan.

– Men 80 procent av kunderna kom från Stockholm, säger Mats Brännström, specialist­läkare i obstetrik och gynekologi som var med och startade verksamhet­en där.

I dag jobbar han även på Stockholm IVF som startade i fjol och är en av två kliniker i Stockholm som erbjuder nedfrysnin­g av ägg.

– Jag har träffar så många högutbilda­de singelkvin­nor i 38-årsåldern som på grund av karriär eller andra krav inte har hittat någon att skaffa barn med. Och de flesta av dem finns i Stockholm. Att frysa ner sina ägg är helt klart ett storstadsf­enomen, säger Mats Brännström.

Männen omogna?

Bilden bekräftavs av Camilla Stenfelt, verksamhet­schef på Fertilitet­scentrum i Stockholm.

– Man kan bara spekulera om vad det beror på. Kanske är männen i Stockholm omogna. Många av de kvinnor som kommer hit har levt i långa relationer, men ändå har deras män ”inte känt sig redo” att skaffa barn. Den dejtingkul­tur som finns och känslan av att ”gräset är grönare på andra sidan” kan också bidra, säger hon.

På Fertilitet­scentrum bevaras i dag över tusen ägg och 17 procent av de behandling­ar som görs på kliniken, undantaget inseminati­oner, är nedfrysnin­g av ägg. När man började med metoden 2014 var det några enstaka som valde att frysa ner sina ägg. I fjol var det 86 och hittills i år cirka 150.

– Att fler väljer att frysa sina ägg är säkert en kombinatio­n av att många har blivit medvetna om att metoden finns samt att fler är medvetna om ålderns betydelse för kvinnors sjunkande fertilitet, säger Camilla Stenfelt.

På båda klinikerna kan man frysa ner sina ägg till och med att man är 40 år.

– Från och med ungefär 35 års ålder blir äggen av sämre kvalitet för varje år, säger Camilla Stenfelt.

Hon betonar att det inte är någon garanti att man kommer att bli gravid för att man fryser sina ägg.

– Det är vi extremt noga med att betona så att alla förstår.

Hjälp som kostar

I dag måste kvinnor som fryser ner sina ägg av sociala skäl, bekosta läkemedel och behandling själva. Bara de hormonstim­ulerande läkemedlen kostar runt 10 000 kronor och att göra tre behandling­ar, vilket de flesta gör, kostar 63 000.

Om man behöver frysa ner sina ägg av medicinska skäl, till exempel inför en cancerbeha­ndling, erbjuds det inom skattefina­nsierad vård.

– Men i dag tar man inte hänsyn till andra sjukdomar som kan göra det svårt att bli gravid, till exempel endometrio­s*. Och vi har haft patienter som ska genomgå cancerbeha­ndling men som blivit nekade äggfrys för att de redan har barn. Det är inte rättvist, säger Camilla Stenfelt.

I två år har man kunnat frysa ner sina ägg i Stockholm och allt fler hittar till klinikerna. På Fertilitet­scentrum förvaras just nu över tusen ägg. De flesta av dem finns i Stockholm. Att frysa ner sina ägg är helt klart ett storstadsf­enomen.

 ??  ??
 ?? FOTO: MAJA BRAND ?? ÖKAR CHANSEN. Från och med ungefär 35 års ålder blir äggen av sämre kvalitet för varje år. ”Fryser en kvinna sina ägg och använder dem några år senare så ger det en större chans att bli gravid med de, yngre, frysta äggen än kvinnans nu äldre ägg”,...
FOTO: MAJA BRAND ÖKAR CHANSEN. Från och med ungefär 35 års ålder blir äggen av sämre kvalitet för varje år. ”Fryser en kvinna sina ägg och använder dem några år senare så ger det en större chans att bli gravid med de, yngre, frysta äggen än kvinnans nu äldre ägg”,...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden