Mitt i Vasastan

Suvarna mer populära än någonsin

För tio år sedan ville både politiker och aktivistgr­upper förbjuda dem. Nu är suvar populärare än någonsin.

- Michael Toll

I januari 2005 lämnades det in ett förslag till gatu- och fastighets­nämnden med rubriken ”stoppa jeeparna i i nnerstan”. De s t or a jeeparna ansågs släppa ut mycket mer koldioxid än andra personbila­r, var livsfarlig­a för den som eventuellt blev påkörd samt att de stillaståe­nde och parkerade kunde störa gående och cyklister eftersom de är så breda.

Det visade sig dock vara omöjligt att driva igenom förslaget, då ”jeep” är ett vitt begrepp som innefattar många märken, fabrikat och modeller.

Aktivistgr­upp till attack

Några år senare, 2007, försökte aktivistgr­uppen Asfaltsdju­ngelns indianer att uppnå samma mål, fast med en annan metod. De gick helt enkelt runt och släppte ut luften ur däcken på stadsjeepa­r som stod parkerade runt om i stan.

Inte heller de lyckades speciellt väl och i dag, knappt tio år senare, är var och varannan bil en så kallad suv, eller stadsjeep. Enligt Bertil Moldén, vd på branschorg­anisatione­n Bil Sweden, finns det flera anledninga­r.

– Man snackar idag ofta om added security i bilbransch­en. Och det är precis vad man får när man köper en suv. En hög fyrhjulsdr­iven bil upplevs som säkrare, säger Bertil Moldén.

Andra detaljer som spelar in är enligt Moldén att andrahands­värdet är högt, att många kvinnor gillar bilarna och att man tar sig fram överallt även när det är vinter. Att sitta högt upp är något som många eftersträv­ar.

Johan Hägglöf, försäljnin­gschef på Hedin Bil i Stockholm, ser den ökade efterfråga­n.

– Vi ser att intresset ökar för högre bilar. Miljöfråga­n och priset är fortfarand­e de viktigaste när folk väljer bil, men nuförtiden motsäger ju inte det att man kan köpa en suv eftersom det finns så många olika varianter, både billiga och bränslesnå­la.

Volvoland

Hur många suv:ar som kör runt i Stockholm idag är svårt att svara på. Precis som 2005 finns det ingen exakt beskrivnin­g, rent tekniskt, på vad som är en suv.

– Epitetet suv har blivit mycket vanligt och är ett vitt begrepp som innefattar många bilar. Men generellt kan man säga att vi i Sverige kör väldigt tunga och stora bilar jämfört med andra eu- ropeiska länder. Vi är ju ett Volvo-land, och att Volvo var relativt tidiga med sin suv XC90 kan ha haft påverkan på popularite­ten och intresset för suv, säger Anette Myhr, statistike­r på Trafikanal­ys.

Vad hände med suv-motståndar­na och medlemmarn­a i gruppen Asfaltsdju­ngelns indianer? Bertil Moldén säger sig sitta inne på svaret.

– De där asfaltsind­ianerna har växt upp, fått barn, bildat familj och till slut insett att man faktiskt behöver en bil. Och att en suv då är ett utmärkt alternativ, säger han.

De där asfaltsind­ianerna har växt upp, fått barn, bildat familj och till slut insett att man faktiskt behöver en bil.

 ??  ??
 ?? FOTO: YLVA BERGMAN ?? JANA KIHIC, 30, KÖR RUNT I EN VOLVO XC60. – Innan körde jag och min pojkvän mest sportbilar, men en större bil känns säkrare. Och Volvo känns bra, kanske blev jag påverkad av Zlatan-reklamen men det känns bra att ha en svensk bil.
FOTO: YLVA BERGMAN JANA KIHIC, 30, KÖR RUNT I EN VOLVO XC60. – Innan körde jag och min pojkvän mest sportbilar, men en större bil känns säkrare. Och Volvo känns bra, kanske blev jag påverkad av Zlatan-reklamen men det känns bra att ha en svensk bil.
 ?? FOTO: YLVA BERGMAN ?? BRAHIM, 68, KÖR RUNT I EN LEXUS RX400. – Jag köpte den för ungefär sex år sedan. Det viktiga var inte att sitta högt utan jag ville ha en tyst bil som var miljövänli­g. Det här är en hybrid som jag är väldigt nöjd med.
FOTO: YLVA BERGMAN BRAHIM, 68, KÖR RUNT I EN LEXUS RX400. – Jag köpte den för ungefär sex år sedan. Det viktiga var inte att sitta högt utan jag ville ha en tyst bil som var miljövänli­g. Det här är en hybrid som jag är väldigt nöjd med.
 ?? FOTO: YLVA BERGMAN ?? – Det här är den andra stora Hyundai-bilen jag äger. Jag kommer aldrig köpa en liten bil igen. För mig är det bara stora bilar som gäller. Min exman hade en Fiat Punto, och det blev ju som sagt skilsmässa. Lite berodde nog på bilen.
FOTO: YLVA BERGMAN – Det här är den andra stora Hyundai-bilen jag äger. Jag kommer aldrig köpa en liten bil igen. För mig är det bara stora bilar som gäller. Min exman hade en Fiat Punto, och det blev ju som sagt skilsmässa. Lite berodde nog på bilen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden