Mitt i Vasastan

Får man ta hunden med sig in på kyrkogårde­n?

- Mimmi Epstein Emelie Nyman

Snart kan det bli tillåtet att ta med hunden på Adolf Fredriks och Johannes kyrkogårda­r. Men kyrkorådet vid Johannes församling är ”starkt emot” ett upphävande av förbudet.

I dag får man inte ta med sig hunden på stadens kyrkogårda­r. Men det vill kyrkogårds­nämnden ändra på. I Vasastan berörs Johannes, Adolf Fredriks, S:a Claras och S:t Jacobs kyrkogårda­r.

– Det är av omsorg för anhöriga som har hund i familjen och där hunden är en viktig familjemed­lem. Om hunden var viktig för den avlidne känns det trist om den inte får följa med. Dessutom är det många som inte har förstått att man inte får ta med sig hunden idag, säger Karin Söderling, utredare på kyrkogårds­förvaltnin­gen.

Vill stryka mening

I stadens lokala ordningsfö­reskrifter står det att ”hundar får inte vistas på stadens egna eller till staden upplåtna begravning­splatser och kyrkogårda­r”. Det är den meningen nämnden vill stryka, så att samma regler gäller på kyrkogårda­r som på stadens övriga offentliga platser – det vill säga kopplingst­vång och att plocka upp efter hunden.

Magnus Bjurberg, kommunikat­ör i Johannes församling, blir varse det nya förslaget först när Vi i Vasastan når honom. Bjurberg säger att kyrkorådet där är ”starkt emot” att hund får tas med på kyrkogårda­r där det tidigare varit hundförbud.

– Det här var inget som någon i församling­en kände till, vi har inte fått ta del av någon remiss och ingen dialog har förts med oss. I dag har vi hundförbud av respekt för de avlidna och deras anhöriga, så att hundar inte ska göra ifrån sig på kyrkogårde­n, säger Magnus Bjurberg.

Karin Söderling säger att det finns vissa problem med dem som inte tar hänsyn till platsen och låter hundarna springa fritt.

Generell tillåtelse

Däremot kan man inte skilja på personer som vill besöka en anhörigs gravplats och personer som bara vill komma för att sitta ner en stund eller besöka platsen i sig.

– Då är det enklare att generellt tillåta att man får ta med sig hunden.

Nämndens förslag innebär även att alkoholför­bud ska införas på kyrkogårda­rna. I dag finns nämligen inga regler som direkt förbjuder det.

 ??  ??
 ?? FOTO: MIMMI EPSTEIN F O T O : M O S T P H O T O S ?? VÄLKOMNA. Snart kan du få ta med dig jycken på Johannes kyrkogård.
FOTO: MIMMI EPSTEIN F O T O : M O S T P H O T O S VÄLKOMNA. Snart kan du få ta med dig jycken på Johannes kyrkogård.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden