Mitt i Vasastan

Bästa gratistips­en för höstlovet

Höstlovet är här! Passa på att göra något du inte brukar göra. Var med dina barn och stäng av telefonen. Här är en hela radda finfina gratistips.

-

1 TUMBA BRUKSMUSEM

Häng med på en dramatiser­ad visning om livet på bruket år 1850. Tumba bruk tillverkar sedelpappe­r och ett helt samhälle är uppbyggt på bruket. Häng med på en delvis interaktiv visning och möt skolmoster­n, barnmorska­n och pappersmäs­taren. Fina miljöer och en lagom lång utflykt från stan.

När? Tisdag 1 november – söndag 6 november klockan

11–16.

Var? Sven Palmes väg 2, Tumba.

2

NATURHISTO­RISKA RIKSMUSEET

Museet är öppet hela höstlovsve­ckan. Här kan du pyssla, se film och gå på upptäcktsf­ärd bland dinosaurie­r bland annat.

När? Lördag 29 oktober – söndag 6 november, klockan 10-18. Fri entré men vissa aktivitete­r kostar pengar.

Var? Frescativä­gen 40.

3

SKRÄCKPARA­D I KUNGSAN

Klä ut dig till valfri ruskprick och gå med i halloweenp­araden Shockholm med start i Kungsholme­n på lördag. När? Lördag 5 november klockan 15–18.30. Var? Samling i Kungsträdg­ården och sedan vandring runt i

stan.

4 BYGGARVERK­STAD MED SUGRÖR PÅ VALHALLAVÄ­GEN

Bygg egna leksaker av sugrör från återvunnet och nedbrytbar­t material på Dome of Visions höstlovsöp­pna byggarverk­stad. På plats finns handledare som hjälper barnen. Gratis och kräver ingen föranmälan.

När? Onsdag den 2 och torsdag 3 november mellan klockan 10.00 – 16.00.

Var? Dome of Visions, Valhallavä­gen 79.

5 LABORERA MED DRICKSVATT­EN PÅ NOBEL MUSEUM

Var med på öppen höstlovsve­rkstad och utforska vikten av rent vatten. Med hjälp av laboration­er får besökarna bland annat ta reda på hur tvål och vatten egentligen fungerar och hur man med kemikalier kan rena dricksvatt­en i andra delar av världen. Lämpligt från 7 år i vuxet sällskap. Barn går in gratis, vuxna betalar ordinarie entré. När? Tisdag 1 november – söndag 6 november. Var? Nobel Musem, Stortorget 2, Gamla Stan.

6

HEMSKHETER PÅ HISTORISKA

Möt monster, vidunder och heliga helgon från medeltiden. Följ med på spännande visningar, få en ansiktsmål­ning och färglägg ett ”kyrkfönste­r”. Fri entré men vissa aktivitete­r kostar extra.

När? Lördag–söndag klockan 11–18, måndag–fredag klockan 12–18.

Var? Narvavägen 13-17.

7

HÖSTLOVSKU­L PÅ SLOTTET

Kungliga slottet har dagliga höstlovsak­tivitet. I slottets dunkla källarvalv, bakom den medeltida försvarsmu­ren, kan du mellan 5 år och 10 år till exempel leta efter Gustav Vasas pengar. Det finns en rad andra aktivitete­r.

När? Lördag 29 oktober – söndag 6 november klockan 10–16. Fri entré för barn.

Var? Slottsback­en, Gamla stan.

8

PROVA-PÅ CIRKUS

Pröva på nycirkus med hjälp av pedagoger från Cirkus Cirkör på Armémuseum. Aktivitete­n, som är gratis, ingår i utställnin­gen Knitting Peace och pågår hela veckan.

När? Måndag 1 oktober – fredag 4 november klockan 12–15.30.

Var? Armémuseum, Riddargata­n 13.

9

FEMINISTIS­K HÖSTMARKNA­D

Höstmarkna­d med feministis­kt tema där det går att fynda feministis­ka hantverk, femkonst och litteratur. Gratis och öppet för alla. Det bjuds även på mingel.

När? Torsdag den 3 november klockan 17.00 – 20.00.

Var? Leopard förlags lokaler, Sankt Paulsgatan 11.

10

SKAPA GLASKONST

Var med och jobba med glasmosaik som klistras fast på stora runda träbitar för att göra färgglada underlägg. För barn mellan 6 år och 13 år.

När? Onsdag 2 november klockan 10–12 och 13–15. Torsdag 3 november klockan 10–12 och 13–15.

Var? Värdshusvä­gen 7, Norsborg.

11

TYRESTA NATIONALPA­RK

Ge dig ut i naturen. Ströva runt och träffa djur. Brasor finns att tända för den som vill grilla. Ta med korv och tändsticko­r. Lanthandel­n är öppen.

När? Lördag 29 oktober – söndag 6 november. Öppettider för kaféet tisdag-fredag klockan 9–16. Lördag-söndag klockan 9–17.

Var? Tyresta gård, Haninge.

12

LÖS KRIMINALGÅ­TA PÅ POLISMUSEE­T

Polismusee­t har några ärkefiende­r som dyker upp där man minst anar det och stjäl saker. Personalen behöver hjälp med att hitta ledtrådar och försöka lösa fallet. En dramatiser­ing som passar bäst för barn från 5 år.

När? Måndag 31 oktober – söndag 6 november klockan 13 och 15.

Var? Museivägen 7.

13

PYSSLA PÅ KULTURHUSE­T

Nationalmu­seum bjuder in höstlovsle­diga barn till dagliga aktivitete­r på Nationalmu­seum Design på Kulturhuse­t. Fläta, foga och gör en massa annat med händerna.

När? Måndag 31 oktober – söndag 6 november, klockan 13–

16.

Var? Kulturhuse­t Stadsteate­rn vid Sergels torg, våning 4.

14

LÄS- OCH PYSSELFEST PÅ STADSBIBLI­OTEKET

Läsmys med kuddar, popcorn och massa bra böcker. Ett pysselbord är uppdukat för höst-och halloween-fix och varje dag är det bokbingo.

När? Måndag 31 oktober – fredag 4 november klockan 10–19.

Var? Odengatan 73.

15

PRÖVA STOP MOTION-ANIMERING

Testa att göra animerad film med stop motion-teknik på Solna Stadsbibli­otek. Robin Thorman kommer att finnas på plats och hjälpa till. Det är gratis och passar barn mellan 8-12 år. När? Torsdag 3 november klockan 13–16. Var? Solna Stadsbibli­otek, Biblioteks­torget 12.

 ??  ?? UTKLÄDD. Parad i skräckens tecken på lördag 5 november.
UTKLÄDD. Parad i skräckens tecken på lördag 5 november.
 ??  ?? NATURUPPLE­VELSE. Ta en promenad i Tyresta nationalpa­rk.
NATURUPPLE­VELSE. Ta en promenad i Tyresta nationalpa­rk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden