Mitt i Vasastan

Is – hetaste bartrenden

”Dålig is kyler inte drinken utan gör den bara blöt” Is är en av de trendigast­e ingrediens­erna i baren just nu. Vi snackar inte vanligt fryst vatten – utan specialfra­mkallad smutsfri lyx-is.

- Text: Michael Toll | Foto: Maja Brand

Det finns is. Och så finns det ”riktig” is, tillverkad genom en avancerad process och helt fri från luftbubblo­r och eventuell smuts.

Vattnet blir nedfryst i stora badkarslik­nande metallkar. En pump gör att vattnet på ytan strömmar, vilket gör att smuts och luftbubblo­r transporte­ras till ytan.

– Det fungerar lite som en norrländsk älv. All smuts, syre och mineraler hamnar högst upp, resten består av helt ren H2O, säger Joel Söderbäck som driver Linje Tio i Hornstull tillsamman­s med Andreas Bergman.

Is är allvar

Andreas och Joel var tidiga med att ta fin-isen till Stockholm. Båda har varit framgångsr­ika i Stockholms krogbransc­h sedan 2002 och arbetat med flera olika krogar och barer. När de för fyra år sedan öppnade sitt eget ”Linje Tio” i Hornstull var det inget snack. Kvalité skulle genomsyra hela verksamhet­en. Som cocktailba­r betyder det att även isen tas på allvar.

– 2006 kunde en krog servera en trött Cae- sarsallad och komma undan med det. Det funkar inte så i dag, säger Andreas.

Is som is, finns det nog ganska många som tycker. Men att de frysta kuberna som läggs i glaset ser annorlunda ut är omöjligt att bortse från. Isbitarna ser ut att vara producerad­e på ett glasbruk i Småland, helt genomskinl­iga är de svåra att upptäcka i drinkglase­t.

När det frysta vattnet har rensats på luft och smuts levereras det som ett stort block, som sedan finfördela­s i stavar och kuber med en elsåg.

Verksamhet på is

Förutom att tillverka is till sina egna barer har Linje tio-gänget även något de kallar ”Park Island Ice Department”, en sidoverk- samhet som levererar isen till barer eller hemmafeste­r.

Priset ligger på fem kronor styck för en normalstor isbit, men just nu ligger verksamhet­en nere.

– Ja, den ligger på is. Vi letar efter en lämplig lokal och kommer förhoppnin­gsvis starta upp det på nytt senare i år, säger Joel Söderbäck.

Fler som satsar på fin-is

Också flera andra Stockholms­korgar satsar på bra is. Svartengre­ns, Corner Club och Hay Market är några av dom.

Men smakar det verkligen annorlunda?

– Cocktails handlar mycket om att hitta balansen mellan syra och sötma, och faktiskt även mellan sprit och is. Dålig is kyler inte drinken utan gör den bara blöt, säger Andreas Bergman.

– Vår is släpper inte för mycket vatten vilket inte vattnar ur cocktailen samtidigt som den blir nedkyld längre. Så ja, du känner verkligen skillnad, säger Joel Söderbäck.

Det fungerar lite som en norrländsk älv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden