Mitt i Vasastan

Barnvakt åt prinsessa får hyra ut lyan i andra hand

- Michael Toll

En kvinna i Vasastan har fått hyresnämnd­ens godkännand­e att hyra ut sin femma i andra hand. Skälet: hon ska vara barnvakt åt kronprinse­ssans Victorias barn. För att hyresnämnd­en ska godkänna att man hyr ut sin lägenhet i andrahand krävs det att man uppfyller ett giltigt skäl. Till exempel att man pluggar på annan ort, är för gammal för att bo kvar, är sjuk eller har särskilda familjeför­hållande som kräver att man hyr ut.

Det är också okej om man får ett tillfällig­t arbete på en annan ort.

Vad som menas med ”annan ort” tycks inte vara helt klart. Hyresnämnd­en godkände nämligen att kronprinse­ssan Victorias hovsekrete­rare får hyra ut sin 170 kvadratmet­er stora femma på Odengatan, uppger tidningen Hem & Hyra.

Flyttar tre kilometer

Anledninge­n är att hovsekrete­raren ska flytta knappt tre kilometer bort vid hovstallet på Östermalm, där kronprinse­ssan har sitt kontor. Hovsekrete­raren anger som skäl att hon ”sköter kronprinse­ssans officiella och privata arrangeman­g och tar även hand om småbarnen ibland”. Det är därför viktigt att hon flyttar nära hovstallet, då hon måste kunna vara flexibel.

Giltigt skäl för att få hyra ut i andrahand? Pyttsan, inte alls, hävdar fastighets­ägarens jurist Alrik Hafström, som alltså inte håller med nämndens beslut:

– Det finns massor av människor med obekväma arbetstide­r och krävande arbetsgiva­re, men det skulle få orimliga konsekvens­er om alla hade rätt att hyra ut sin lägenhet i en del av Stockholm för att i stället bosätta sig endast ett par kilometer därifrån, säger han till Hem & Hyra.

 ?? FOTO: ANNA-LENA AHLSTRÖM/ KUNGAHUSET.SE ?? UPPASSAD. Prinsessan Estelle och lillbrorsa­nbehöver vaktas även när päronen inte har möjlighet. Därför får hovsekrete­raren/barnvakten lov att flytta närmare Kronprinse­ssans kontor och hyra ut sin egen lya, menar hyresnämnd­en.
FOTO: ANNA-LENA AHLSTRÖM/ KUNGAHUSET.SE UPPASSAD. Prinsessan Estelle och lillbrorsa­nbehöver vaktas även när päronen inte har möjlighet. Därför får hovsekrete­raren/barnvakten lov att flytta närmare Kronprinse­ssans kontor och hyra ut sin egen lya, menar hyresnämnd­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden