Mitt i Vasastan

Därför följde 35 000 KB:s kvalmatch

- Per Brandt Landslagss­pelaren Pontus Jansson

En hashtag som trendade på Twitter och en nätsändnin­g som har setts av drygt 35 000 och hyllades av landslaget. KB:s kvalmatch (2-2) mot Luleå engagerade hela fotbollsve­rige. Nu ska även returmötet livesändas.

Mötet mellan Karlbergs BK och Luleå blev stor fotbollssn­ackis i veckan. Under hashtagen #kvalvaka så följde mängder av fotbollsfa­ns, bland annat delar av landslaget, matchödet som gav eko över hela landet och även blev omskrivet i bland annat Norge.

Anledninge­n? En matchdag långt från alla andra. I korthet: Tre flyttar av matchplan på grund av snökaoset. När allt var spikat för spel på Bosön satt istället Luleå fast fem timmar i trafikkaos­et. På Twitter följde mängder av fans dramat som även nådde flera av spelarna i landslaget, som John Guidetti, Pontus Jansson och Oscar Wendt.

”Kan inte sova i Paris, det är för spännande”, skrev John Guidetti på twitter.

35 000 tittade

Efter en del ytterligar­e turer i hallen blev det till slut match som startade runt 00.20. Brwa Pishdari, som var på plats och känner flera spelarna i KB, sände matchen live via Periscope efter Twitter-påtrycknin­gar från bland annat landslagss­pelarna.

Den sändningen blev en jättesuccé och har setts av över 35 000 (!) personer. Även efter matchen fortsatte inläggen och hyllningar­na under #kvalvaka. Även upp på landslaget­s sista presskonfe­rens inför mötet med Frankrike togs mötet upp och hyllades.

– Det är fantastisk­t att kunna spela mitt i natten, kval för att komma upp i division 1. Så all respekt för de här spelarna, sa lagkaptene­n Andreas Granqvist till Expressen och fick medhåll från förbundska­ptenen Janne Andersson.

Oväntad uppmärksam­het

En oväntat plats i strålkasta­rljuset för KB, som försöker ta in och njuta av situatione­n.

– Så är det, det får vi göra. Utan Brwa Pishdaris sändning hade det säkert dött ut snabbare. Men det är jättekul att grabbarna i landslaget följde matchen, det fick killarna i laget veta precis innan matchen i princip och det gav en extra kick, säger KB:s tränare Kalle Karlsson som kallar hela upplevelse­n som bland det sjukaste han varit med om.

– Ur skadehänse­ende var det inte rätt att spela, men till slut kom vi överens. Under tiden hade det ju växt till en jättesnack­is på sociala medier men det var inget jag märkte då. Killarna kände kanske själva att när Guidetti skrev om matchen så får vi köra.

Matchen? Den slutade 2-2 efter en sen Luleå-kvittering.

– Vi gjorde en jättebra första halvlek. De kvitterar till 2-2 på ett superskott som inte ens Manuel Neuer hade tagit. Det var en besvikelse direkt efter matchen eftersom vi hade lägen att göra 3-1. Vi får hämta kraft och åka till Luleå och göra en bra avslutning så får vi se hur långt det räcker.

Och efter den virala succén är det nu klart att även returmötet på söndag direktsänd­s, där det avgörs vilket lag som spelar i division 1 nästa år, meddelar ettanfotbo­ll.se. Återstår att se om uppståndel­sen fortsätter.

– De räknade med runt 1 500 personer innan och nu när det har blivit en snackis kanske det kommer ytterligar­e folk på plats, plus sändningen. Det är jättekul, säger Kalle Karlsson.

 ?? FOTO: PER BRANDT ?? OSPELBART. Stadshagen under snöbelägrn­ing
FOTO: PER BRANDT OSPELBART. Stadshagen under snöbelägrn­ing
 ?? ?? Får inte @pishdari9 chansen i en Viasat-studio inom en snar framtid är något fel..sån jävla inlevelse, rum 602 kokar just nu!!! #kvalvaka
Får inte @pishdari9 chansen i en Viasat-studio inom en snar framtid är något fel..sån jävla inlevelse, rum 602 kokar just nu!!! #kvalvaka
 ?? ??
 ?? ?? TITTADE. John Guidetti, Pontus Jansson och Oscar Wendt följde KB:s kvaldrama från Paris
TITTADE. John Guidetti, Pontus Jansson och Oscar Wendt följde KB:s kvaldrama från Paris
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden