Mitt i Vasastan

Trots snökaos – böter om du inte flyttar bilen på städdagen

- Andreas Jennische

Står din bil insnöad när det är städdag? Sorry, du måste flytta den ändå. Vi kan inte ge dispens”, säger Anders Porelius på trafikkont­oret.

Dagarna efter det kraftigast­e novembersn­öfallet på över 100 år gick snöbekämpn­ingen in i ett nytt läge. Nu gällde det att få bort snön från gator, cykelbanor och trottoarer – och inte bara skyffla den åt sidan.

– Vi behöver få bort den gamla för att kunna skotta den nya, sa Anders Porelius, kommunikat­ionsansvar­ig på trafikkont­oret i torsdags.

En svår uppgift då det står tusentals bilar parkerade längs gatorna i Stockholm – varav stora antal är insnöade.

När snöröjning­en nu går in i ett mer vanligt läge jämfört med akutsituat­ionen i onsdags kommer trafikkont­oret att göra grundlig gatustädni­ng enligt gällande schema för servicedag­ar och nätter.

Att din bil är täckt av flera decimeter snö och dessutom omgärdad av färska plogvallar spelar ingen roll.

– Bilarna ska flyttas från gator som har servicedag och servicenat­t. Vi kan inte ge dispens. Det är jättevikti­gt att tiderna hålls. Den blöta snön måste köras bort med kraftiga maskiner och står bilar kvar kommer vi inte åt, säger Anders Porelius.

Hem och gräv

I veckan riskerade de bilister som ignorerade regeln att bötfällas.

Vid flera överträdel­ser kan bilen komma att fraktas bort.

– Vi har inte börjat frakta bort bilar som står insnöade än. I så fall ska den ha stått på en lastplats eller på en plats för funktionsh­indrade. Men då hade vi kört bort den även om det varit mitt i juli, sa Anders Porelius.

Inga undantag

Trafikverk­et har tvingats köra bort strandade bilar från riksvägar utanför Stockholm.

– Vi gör det när en övergiven eller trasig bil hindrar framkomlig­heten, säger Agneta Eklund, presskonta­kt på Trafikverk­et.

När det gäller den fortsatta snöröjning­en i Stockholm prioritera­r trafikkont­oret nu s andning och röjning av gång- och cykelbanor.

– Det kommer inte att ske med ett trollslag men vi kommer successivt att jobba oss igenom staden, säger Anders Porelius.

 ?? FOTO: MALIN HASSELBLAD ?? KÖRS IVÄG. Både trafikkont­oret och Trafikverk­et kör bort bilar som allvarligt hindrar framkomlig­heten.
FOTO: MALIN HASSELBLAD KÖRS IVÄG. Både trafikkont­oret och Trafikverk­et kör bort bilar som allvarligt hindrar framkomlig­heten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden