Mitt i Vasastan

Fantastisk i sin enkelhet

LUNCHPATRU­LLEN. I vår anda att besöka klassiska ställen i Stockholm har vi kommit till ett där dom har stående lunchmeny. Löwenbräu på Fridhemspl­an, vi gillar dig!

-

Lunchpatru­llen kan inte hjälpa att vi är slav under nostalgin. Förra veckan landade vi på Pelikan och den här veckan fortsätter vi till bierstuben på Kungsholme­n. Löwenbräu startade på Jakobsgata­n i de gamla Klarakvart­eren för över 100 år sen. När dom rivdes på 1960-talet så flyttade restaurang­en vidare till Kungsholme­n till nuvarande adress på Fridhemspl­an. Alltjämt har dock ölet Löwenbräu flödat i kranarna sen öppningen 1910.

Det är grått och vintern har börjat med sin dörrknackn­ing för säsongen. Regnblanda­t snö smiskar våra ansikten och vi är glada att få komma in på lokal. Klockan är mitt i lunchen och det sitter folk vid alla bord. Servispers­onalen har rejält med livserfare­nhet och Patrullen får uppmaninge­n att hitta ett bord, plocka det vi behöver från salladsbuf­fén så kommer vi och tar beställnin­g där. Bra så. Servicen är på den nivån. Hård men hjärtlig. Att ha stående lunchmeny vecka efter vecka finner vi genialt, lätt att komma ihåg.

Valet faller på ärtsoppa och pannkakor samt gräddstuva­d pyttipanna (89kr). Löwenbräu är inte dummare än så. Man kryddar sin stående meny med alternativ skrivna på svarta tavlan. Maten är helt ok men det är inte därför man går hit i första hand. Stället andas så mycket ölstuga som man kan få i Stockholm. De 46 år som stället funnits på sin nuvarande adress känns. Allt finns i väggarna, i inredninge­n och i personalen. Det är fantastisk­t i all sin enkelhet, vi gillar det och kommer snart åter.

Att ha stående lunchmeny vecka efter vecka finner vi genialt, lätt att komma ihåg.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden