Mitt i Vasastan

”Logiskt att jag ger tillbaka”

- Lotten Engbom

Khalid Al-alwani är eldsjälen som hellre gör saker för andra än för sig själv. Nu hjälper han nyanlända ungdomar att skapa ett liv och en framtid i Sverige.

Täbybon Khalid Al-alwani har bott i Sverige i åtta år, men har redan nu hunnit göra mer än vad många hinner på en livstid. Bland mycket annat har han varit aktiv i Rosa Bandet, Röda Korset, och i flera år har han varit god man för ensamkomma­nde barn.

– Redan som liten accepterad­e jag inte orättvisor. Det medmänskli­ga beteendet fanns redan i Irak, säger Khalid.

Som 19-åring hade han ett eget företag i Irak och kunde tjäna pengar. Samtidigt upplevde han stora orättvisor i landet.

– Jag gavs en möjlighet att kunna hjälpa till, en möjlighet många andra inte hade i Irak. Jag var helt enkelt tvungen att hjälpa till, säger han.

Ser alla med hjälpbehov

Enligt vänner till Khalid ser han alla, tiggare, nyanlända, en granne som behöver hjälp med något eller som nyligen – en katt som behövde hjälp för att ta sig ned från ett träd.

– Ibland behöver människor stöttning, kanske mot elaka människor eller orättvisa myndighete­r, säger Khalid.

– Jag kan inte bygga ett hus till någon, men jag kan göra små saker och visa medmänskli­ghet.

Omtänksam livsstil

När Khalid ledsnade på att många boenden för nyanlända placeras i utkanten av städer eller i skogsområd­en bestämde han sig för att starta ett eget boende för nyanlända ungdomar.

– Jag kände att jag måste starta ett boende här i Täby, för att integrera ungdomar här. Först var jag lite rädd för att Täby inte är särskilt vana med invandrare, men alla våra grannar har underlätta­t integratio­nen, de stöttar oss enormt, säger Khalid.

Att hjälpa varandra är en livsstil han försöker föra vidare till killarna på hvb-hemmet.

– Jag själv kom hit som invandrare och jag hade förlorat allt. Men jag fick hjälp av samhället. Det är logiskt att jag ger tillbaka, säger han.

Redan i hallen på Khalids hem, som fått det passande namnet ”Eldsjälens barn”, får ungdomarna veta vad som gäller.

– Det här är inte bara för tak över huvudet och mat. Här kämpar vi hårt för att lära oss språket och kulturen. Vi anstränger oss med studier och för att ta oss in i det svenska samhället, säger Khalid.

Kan sova gott

Och en annan viktig regel – de hjälper andra.

– Vi tänker inte på vilket land de kommer i från, vilket språk de talar, vilken religion de tror på eller vilken färg deras hud har. Vi hjälper alla, punkt slut, säger Khalid.

Vad gör Khalid då för sig själv – en fråga han inte kan besvara.

– Det är den svåraste frågan jag får från folk! Jag gör inget för mig själv, jag blir glad av att hjälpa andra. Det ger mig energi, säger han.

– Jag lever inte bara för att ha roligt, utanför att hjälpa andra. När jag ser resultatet sover jag gott om nätterna.

 ?? FOTO: LOTTEN ENGBOM ?? Bor: i Hägernäs i Täby. Ålder: 32 år. Gör: Driver bland annat Eldsjälens barn, där sex stycken nyanlända ungdomar bor.
Mål: bygga en skola och en vårdcentra­l i Afrika.
VILL BOLLA GODHETEN VIDARE. Khalids livsåskådn­ing att hjälpa andra är något han vill sprida vidare.
FOTO: LOTTEN ENGBOM Bor: i Hägernäs i Täby. Ålder: 32 år. Gör: Driver bland annat Eldsjälens barn, där sex stycken nyanlända ungdomar bor. Mål: bygga en skola och en vårdcentra­l i Afrika. VILL BOLLA GODHETEN VIDARE. Khalids livsåskådn­ing att hjälpa andra är något han vill sprida vidare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden