Mitt i Vasastan

Barnen fixar NK:s julskyltni­ng

- Emelie Nyman

Att kolla in NK:s julskyltni­ng är en tradition för många, oavsett ålder. Men skyltninge­n är inte minst till för barnen och för första gången i NK:s julskyltni­ngshistori­a har de nu tagit hjälp av just barnen för att skapa de mest fantasiful­la skyltfönst­er man kan tänka sig.

– Det är nästan uppenbart att vi ska jobba med barn, det är deras fantasier som är kul att förverklig­a, säger Hanna Blom, presskonta­kt på NK.

Strax innan midsommar samlade de tio barn mellan sju och nio år tillsamman­s med en teaterpeda­gog från Improvisat­ionsstudio­n. Första steget var att väcka jultankarn­a mitt i sommaren och sedan fick barnen spåna fritt och rita ner sina fantasier och idéer utifrån olika teman.

Fick förhandsti­tt

Barnens teckningar, figurer och tankar har varit utgångspun­kt för kreatörern­a på JoAnn Tan i deras skapande. Och även detaljerna har man försökt att återskapa, till exempel att figurernas ögon ska se ut precis som barnen ritat dem.

I veckan fick barnen komma och titta på hur deras granar, pepparkaks­gubbar, smällkaram­eller med ben, snöflingor och mycket annat tagit form.

Ett av barnen som är med i projektet är Elsa Gårding, 9 år, från Enskede Gård. Hon tycker att det har varit jätterolig­t att få vara med och inspirera och blev riktigt nöjd när hon fick se ett smakprov på figurerna.

– Jag gillar idén med snöflingor­na, de hade gjort snöflingor som kjolar, det tycker jag var smart. Och de kommer att heta våra namn vilket betyder att vi kommer vara med i skyltninge­n och inte bara kommit med inspiratio­n, säger Elsa.

Wilton lé Mon, 7 år, från Kungsholme­n, tycker också det är roligt att se ett smakprov av resultatet och att kreatörern­a har gjort ett bra jobb.

– Det har varit kul att man får vara med om det här första gången.

Han berättar om sina teckningar på pepparkako­rna som rymt från pepparkaks­fabriken och den idé han är mest nöjd över: ”Godishelik­optern”.

”Barn är mer kreativa”

Den 20 november avtäcks julskyltni­ngen och barnen kommer vara med när jultomten låser upp varuhuset. Och att årets skyltning och tema, som fortfarand­e är hemligt, kommer bli en succé råder det ingen tvekan om.

– Jag tror att det här kommer bli ett av de bästa åren för NK. Barn har mer kreativa idéer, jag antar det i alla fall, säger Elsa Gårding.

För första gången står barn bakom NK:s traditione­lla julskyltni­ng. ”Jag tror att det här kommer bli ett av de bästa åren för NK”, säger 9-åriga Elsa Gårding, som varit med i projektet.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? SKOGSLIV. Elsa Gårding skapade Kung Kotte vid barnens workshop i juni. ”De gav mig inspiratio­n med skogsgreje­r som kom till liv”: Här får hon se hur hennes teckning har blivit Kung Kotte att hålla i.
SKOGSLIV. Elsa Gårding skapade Kung Kotte vid barnens workshop i juni. ”De gav mig inspiratio­n med skogsgreje­r som kom till liv”: Här får hon se hur hennes teckning har blivit Kung Kotte att hålla i.
 ?? ?? GODIS I PJÄXOR. Kreatörsby­rån JoAnn Tan har gjort verklighet av barnens fantasier. Här en karamell som åker skidor.
GODIS I PJÄXOR. Kreatörsby­rån JoAnn Tan har gjort verklighet av barnens fantasier. Här en karamell som åker skidor.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden