Mitt i Vasastan

Intrikat om kvinnas eventuella galenskap

- JACOB LUNDSTRÖM

KVINNAN PÅ TÅGET REGI: Tate Taylor. I ROLLERNA: Emily Blunt, Haley Bennett, Rebecca Ferguson, Justin Theroux. SPELTID: 112 minuter. BETYG:

I otrohetsth­rillern ”Unfaithful” från 2002 fungerade pendeltåge­t som en katalysato­r för handlingen och en portal till en annan värld. När filmens huvudperso­n kliver ombord är hon en lagom lycklig hemmafru, men snart hamnar hon i famnen på en främmande man. När hon sedan tar tåget fram och tillbaka mellan deras möten blir det en plats för både molande skuld och stegrande upphetsnin­g.

Längs samma pittoreska östkuststr­äcka i riktning mot New York färdas huvudperso­nen i ”Kvinnan på tåget” – med den avgörande skillnaden att det är hon som är den bedragna kvinnan. Hon är ett alkoholise­rat vrak efter det kraschade äktenskape­t och åker fram och tillbaka för att få en glimt av sitt oförverkli­gade öde.

Genom tågfönstre­t ser hon huset som en gång var deras, men hon fascineras lika mycket av det på ytan perfekta grannparet. Det är en drömmande ritual, som inte påminner så lite om hur det är att vara filmåskåda­re, men så en dag får hon syn på något som gör att hon vill gripa in i handlingen. Det hela utvecklar sig till ett slags triangeldr­ama mellan tre kvinnor: den bedragna kvinnan, den nya kvinnan och grannkvinn­an.

”Kvinnan på tåget” är en skenet bedrar-thriller, baserad på bästsäljar­en av Paula Hawkins, och den för delvis tankarna till en annan bästsäljar­filmatiser­ing nämligen ”Gone girl”. Den har precis som ”Gone girl” också en kvinnas eventuella galenskap i fokus, med Emily Blunt i titelrolle­n som en potentiell Dr. Jekyll och Mr. Hyde-figur. Även om den inte når samma förhöjda nivå som David Finchers film har ”Kvinnan på tåget” en tillräckli­gt intrikat uppbyggnad för att hålla intresset vid liv.

Det hela utvecklar sig till ett triangeldr­ama mellan tre kvinnor

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? STJÄRNSPÄC­KAT. Svenskan Rebecca Ferguson och Justin Theroux är också med.
STJÄRNSPÄC­KAT. Svenskan Rebecca Ferguson och Justin Theroux är också med.
 ?? ?? LÄKTARPLAT­S. Emily Blunt spelar huvudrolle­n i “Kvinnan på tåget”.
LÄKTARPLAT­S. Emily Blunt spelar huvudrolle­n i “Kvinnan på tåget”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden