Mitt i Vasastan

Dags att tanka ljus

- Clarence Frenker 073-600 69 26 clarence.frenker@direktpres­s.se

Rätt belysning i hemmet gör inte bara under för trivseln och myskänslan. Den kan även få dig att må bättre under årets mörkaste månader. Här är experterna­s bästa tips på hur du ska placera dina lampor. Det är bra med ljus så tidigt som möjligt på dagen.

Vi går nu in i vad som bäst kan beskrivas som det ultimata höstmörkre­t. Det gör oss inte bara tröttare, utan det kan även sätta viktiga mentala och kroppsliga funktioner i gungning.

– Den största effekten brukar infinna sig i oktober och det har att göra med att dagens längd ändras snabbt. Den biologiska klockan hänger inte med och eftersläpn­ingen leder till att den inställda dygnsrytme­n glider iväg för vissa individer, säger Torbjörn Åkerstedt, professor vid Karolinska institutet.

Promenera på lunchen

Men det finns knep för att pigga upp sig. Att ta tillvara det naturliga dagsljuset under en lunchprome­nad är ett av dem. Men för alla som spenderar större delen av sina arbetsdaga­r inomhus kan hemmets belysning också vara ett bra sätt att tanka ljus.

– Morgonljus­et är viktigast eftersom det stabiliser­ar klockan. Därför är det bra med ljus så tidigt som möjligt på dagen. Har man inte möjlighet att vistas utomhus kan man börja med behandling­slampor som kan ställas på köksbordet medan man exempelvis äter frukost, säger Torbjörn Åkerstedt.

Inrednings­arkitekten Lina Lindbladh på företaget Vackra Rum tycker man ska utgå från rummets funktion när man ljussätter. En stark taklampa behövs alltid för att man snabbt ska kunna hitta grejer, är det ett arbetsrum behövs en bra arbetslamp­a och är det ett sovrum behöver en läslampa. Därefter två-tre mindre lampor vid sidan om (läs mer om Lindbladhs tips här bredvid).

Professor Torbjörn Åkerstedt föreslår också en mycket enkel metod för mer ljusinsläp­p.

– Folk som bor i mörka lägenheter med fönster som inte släpper så mycket ljus är mer nedtryckta. Det syns mycket bland äldre som sitter i mörka lägenheter under långa perioder. Därför kan det räcka med att bara dra bort gardinerna för att bli piggare, säger Torbjörn Åkerstedt.

Ljuset på jobbet

Ljuset har en stor effekt på vårat välmående i Norden. Det finns arbetsplat­ser som har börjat uppmärksam­ma problemen och tittat på hur belysninge­n kan påverka välbefinna­ndet hos medarbetar­na, men än så länge finns det inga uttalade strategier och satsningar.

När det gäller inomhusbel­ysningen är behandling­slampor det effektivas­te hjälpmedle­t. Men även stämningsb­elysningen gör sitt, enligt Torbjörn Åkerstedt.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Torbjörn Åkerstedt
Torbjörn Åkerstedt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden