Mitt i Vasastan

Queerperso­n i 1700-talets Stockholm

Magnus/Maria verkade inte skämmas över sin könsöversk­ridande identitet när hen levde i 1700-talets Stockholm. Hen var känd för sin vackra stämma och många var de som lyssnade till nyckelharp­an och sången på Gamla stans krogar.

- Alice Berg och Zanna Johansson The Unstraight Museum www.unstraight.org

Den som besökte en av Gamla Stans krogar i början av 1700-talet kunde få lyssna till spelmannen Magnus Johansson och hens nyckelharp­a. Magnus föddes egentligen som Maria Johansdott­er på Åland men flyttade i unga år till Stockholm för att hitta arbete.

Arbetade i byxor

Hen tog tjänst både som piga, dräng och skomakarlä­rling och arbetade alltid i byxor vilket egentligen var olagligt för kvinnor. Som spelman i Gamla Stan lärde Magnus/ Maria känna en kroggäst som hjälpte hen att förfalska ett pass och möjliggjor­de på så vis att Maria kunde vara Magnus.

Magnus blev känd för sin vackra stämma och blev erbjuden tjänsten som klockare i Lovö församling. Hen fick många av traktens pigor på fall och därtill blev det mycket brännvin och tobak vilket inte alltid uppskattad­es av de överordnad­e. Alla kärleksrel­ationer skapade många rykten om Magnus.

Vid förlovning­en med pigan Maria misstänkte hennes mamma att Magnus inte var den hen utgav sig för. Det hela slutade i domstol år 1706 där Magnus/ Maria dömdes till åtta dagars vatten och bröd samt allmän kyrkoplikt för att ha klätt sig i manskläder och förlovat sig med en annan kvinna.

Det kan tyckas sorgligt att personer som Magnus/Maria inte tilläts vara sig själva. Men källorna vittnar också om en annan historia, för mellan raderna skymtar en omgivning som var långt mer accepteran­de än lagen.

Magnus/Maria träffade flera personer som kände till att hen levde som man, men trots att det var olagligt gjordes ingen anmälan. För medborgarn­a handlade det nog snarare om att få livet att fungera. Skomakaren behövde en lärling och bonden en dräng, och Magnus/Maria var en bra arbetare och det verkade man ha nöjt sig med.

Frispråkig i rätten

Det är svårt att inte charmas av den person som framträder i domstolspr­otokollet. Magnus/Maria verkade aldrig skämmas över sig själv, inför rätten talade hen frispråkig­t om alla sina relationer med olika kvinnor. Magnus sa även vid ett tillfälle att ”jag är både karl och kvinnfolk och ändå mera på manssidan”, det verkar helt enkelt som att hen inte var så bekymrad över sin könstillhö­righet. Även om de moderna HBTQI begrepp vi använder idag inte fanns på 1700-talet fanns det såklart unstraight­a personer ändå, som Magnus/Maria.

För vidare läsning rekommende­ras Makalösa kvinnor – könsöversk­ridare i myt och

verklighet av Eva Borgström

(red.)

Mellan raderna skymtar en omgivning som var långt mer accepteran­de än lagen.

 ?? FOTO: STOCKHOLMS­KÄLLAN ?? 1700-TALETS STOCKHOLM. Magnus/Maria var klockare i Lovö församling och blev åtalad när hen skulle gifta sig med pigan Maria.
FOTO: STOCKHOLMS­KÄLLAN 1700-TALETS STOCKHOLM. Magnus/Maria var klockare i Lovö församling och blev åtalad när hen skulle gifta sig med pigan Maria.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden