Mitt i Vasastan

Lärdomar av ett inbrottsfö­rsök

- Björn

För en tid sedan arbetade jag hemma en förmiddag och hade då turen att kunna avvärja ett inbrottsfö­rsök. Några av erfarenhet­erna kan vara av värde att fler får kännedom om. Först ringde det på dörren - jag tittade ut genom titthålet och bestämde mig för att inte öppna för de två personer som stod där. Återgick till mitt arbete utan att tänka ”inbrottstj­uvar”. Det ringde på dörren några gånger till – efter cirka 10 minuter hörde jag ett brytljud (trä som började gå sönder) och jag rusade direkt fram till dörren och sa med hög röst ”lägg av med det där – jag ringer polisen”. Jag såg då genom titthålet hur de båda sprang ned för trappan från mitt våningspla­n. Ett par kommentare­r:

1. Det går att fotografer­a med mobiltelef­onen genom titthålet. Jag hade kunnat ta ett bra porträttfo­to av den ena när han tittade rakt mot mig – utan att märka att jag fanns på andra sidan. Detta visar vikten av att dra nytta av om man har lyset släckt i hallen. Alla som har titthål i dörren borde testa att fotografer­a utan blixt genom titthålet – det tar bara några minuter att testa och man kan lätt ta hyfsade bilder av en person som står en meter från dörren. Tyvärr kände jag inte till fotomöjlig­heten när händelsen inträffade.

2. Enligt polisen kommer sådana här personer alltid in i portar där det är kodlås. Tjuvar kan exempelvis studera vilka 3-4 kodknappar som är mest använda och chansa på olika kombinatio­ner. Det vanligaste är nog emellertid att det slarvas med att hålla portarna stängda för obehöriga.

 ?? FOTO: OLANDSFOKU­S ?? VÄRDEFULLT. Lär dig fota genom titthålet så är du mer förberedd än vad Vasastadsb­on Björn var när tjuvar försökte bryta upp hans dörr.
FOTO: OLANDSFOKU­S VÄRDEFULLT. Lär dig fota genom titthålet så är du mer förberedd än vad Vasastadsb­on Björn var när tjuvar försökte bryta upp hans dörr.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden