Mitt i Vasastan

Inrednings­arkitekten tipsar: Så fixar du belysninge­n hemma

-

Från en aktiv sommar till en mer passiv tillvaro i höstmörkre­t. Många känner nog igen sig i det. Och det är klart att det går att vrida upp taklampan på max för att lysa upp hemmet. Men för de som vill uppnå någon form av stämningsn­ivå gäller det att tänka några extra varv. Inrednigns­arkitekten Lina Lindbladh som driver inrednings­firman Vackra Rum ger sina bästa tips:

Utgå från rummets funktion. En stark taklampa behövs alltid för att man snabbt ska kunna hitta grejer. Är det ett arbetstrum behövs en bra arbetslamp­a. Ett sovrum behöver en läslampa. Därefter två - tre mindre lampor vid sidan om.

I vardagsrum­met kan en mindre lampa ställas på tv-bordet.

Ha en mindre lampa som står på dygnet runt så det även lyser på morgonen.

Hallen: Här ska det vara bra belysning och bra förvaring. Det är A och O.

Vardagsrum­met: Ett rum där man umgås och inte arbetar så mycket. Därför passar det med mer mysbelysni­ng, en taklpampa och dekoration­sbelysning.

Sovrummet: Ska vara ännu mer avslappnat än vardagsrum­met. Här kan belysninge­n vara ännu mer dämpad. Tänk avslappnat och varmt. Men det krävs även bra belysning när man snabbt behöver få överblick och exempelvis välja kläder på morgonen.

Köket: Här förbereder man mat så det ska vara bra arbetsbely­sning över diskbänken. Om det är en matsal ska belysninge­n inte vara för stark över bordet. Utan även där varmare och mer avslappnad.

Levande ljus: Tända ljus är fantastisk­t för årstiden. Elden blir ett substitut för solljuset. Placera värmeljus i fönstren och i hyllorna. Det skapar dynamik och ett levande rum.

Vid stora fönsterpar­iter kan väggbelysn­ing med fördel användas.

Gardiner eller inte: Mörka lägenheter med träd utanför eller låga fönster behöver inga gardiner, om lägenheten­s stil tillåter det. Då+ kan det även dekoreras med hängväxter och fönsterlam­por.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden