Mitt i Vasastan

Grönt ljus för effektivt gift – nu ska råttorna pudras ihjäl

- Michael Toll

Kemikaliei­nspektione­n ger dispens för bekämpning­smedel mot råttor i Stockholm.

Nu kom beskedet som alla råtthatare väntat på. Kemikaliei­nspektione­n har beslutat att ge dispens för att använda det effektiva bekämpning­smedlet ” Racumin puder”. Giftet är ett puder som sprutas ner i råttornas bon och gångar och som gnagarna omöjligt kan värja sig mot.

Giftet har inte varit tilllåtet att avvända sedan midsommar 2015, vilket gjort att antalet råttor har ökat explosions­artat i Stockholm.

– Vi har beslutat att bevilja dispensen för att Stockholms stad ska kunna hantera den akuta situatione­n med råttor på vissa platser i Stockholms innerstad, säger Johan Helgesson, regelsamor­dnare på Kemikaliei­nspektione­n, i ett pressmedde­lande.

Löser inte problemet helt

Tidigare under hösten har det på flera håll rapportera­ts om stora råttproble­m. Hela parklekar har övertagits av de bruna gnagarna, som i vissa fall varit orädda och sprungit över armarna på barn.

Enligt Helgesson är dispensen ett sätt att minska råttpopula­tionen i stan, men det löser inte problemet helt.

– Problemet med råttor i välbesökta innerstads­miljöer går inte att lösa enbart med bekämpning­smedel. För att minska råttpopula­tionen är det avgörande med åtgärder som minskar tillgången till föda och attraktiva bomiljöer för råttor, säger Johan Helgesson.

Dispensen gäller fram till 20 maj 2017.

 ??  ?? GNAGARDÖD. Staden får dispens att fram till nästa sommar använda ett effektivt råttgift.
GNAGARDÖD. Staden får dispens att fram till nästa sommar använda ett effektivt råttgift.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden