Mitt i Vasastan

S går vidare med rätten till heltid

- Andreas Jennische

Stadsdelar, förskolor och den politiska opposition­en. Kritiken mot förslaget att ge rätt till heltid för alla barn i förskolan har varit hård. Men finansborg­arrådet Karin Wanngård (S) viker inte ner sig.

Förslaget att ge även barn till föräldrale­diga rätt till heltid i förskolan har mötts av hårda omdömen sedan finansborg­arrådet Karin Wanngård lanserade idén tidigare i höstas.

Kritiken har varit hård, inte minst från stadsdelsf­örvaltning­arna som varit remissinst­anser.

Några av de konsekvens­er som de tar upp: ”ökade kostnader”, ”högre bemanning av pedagoger” och ”barngruppe­rnas storlek kan komma att öka, särskilt i början och slutet på dagen”.

Fackligt motstånd

Även fackföreni­ngen Lärarnas riksförbun­d har gjort tummen ner.

”Att utöka barnens tid på förskolan i befintlig organisati­on, med befintliga resurser, där profession­en redan i dag sliter ut sig, kommer att ha en negativ inverkan på kvalite- ten i verksamhet­en. För både barn och lärare”, skriver förbundet i sitt remissvar.

Den politiska opposition­en liksom föräldrar och personal har också ifrågasatt satsningen.

– Det riskerar att bli svårare att rekrytera personal och det blir en högre arbetsbela­stning vilket kan öka sjukfrånva­ron, har Yvonne Goldberg, förskollär­are i Hägersten tidigare sagt.

Men Karin Wanngård och den rödgrönros­a majoritete­n i stadshuset väljer att genomföra reformen ändå.

Det formella beslutet ska fattas i kommunfull­mäktige den 12 december men det är att betrakta som formalia.

Redan på ett borgarråds­möte på onsdagen gjordes det klart att förändring­en ska genomföras.

Varför så viktigt att gå vidare med detta trots den stora kritiken från remissinst­anserna? Karin Wanngård besvarar frågan på mejl via sin pressekret­erare:

– Det här är en viktig valfrihets­reform, som ger alla barn samma rätt till förskolan. Förskolan har positiva effekter på barns lärande och utveckling, och ger ett bra socialt sammanhang. Den fungerar den även utjämnande när vi tittar på socioekono­miska effekter.

”Mer valfrihet”

Enligt Karin Wanngård är det familjerna själva som är bäst lämpade att avgöra hur barnen ska ta del av förskolan och hon är glas att ”vi nu kan ge familjerna mer valfrihet med den här reformen”.

– Jag kan förstå den oron som finns, det är just därför vi har sagt att vi kommer följa det här noga och skjuta till mer pengar om det behövs. Sen ska man komma ihåg att redan idag så ersätts förskolorn­a med en heltidssch­ablon för de barn som går deltid.

Anna König Jerlmyr (M) kallar det oansvarigt av majoritete­n att trotsa den breda kritiken.

– Stockholms stad behöver i stället prioritera en ökad kvalitet i förskolan genom att inrätta karriärtjä­nster, utbilda fler förskollär­are, minska barngruppe­rna och förbättra arbetsmilj­ön för de som redan arbetar i verksamhet­erna, säger hon.

 ?? FOTO: YLVA BERGMAN ?? TVISTEFRÅG­A. Hur kommer rätt till heltid att påverka förskolan?
FOTO: YLVA BERGMAN TVISTEFRÅG­A. Hur kommer rätt till heltid att påverka förskolan?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden