Mitt i Vasastan

Gick i trappa – då slog Hövdingen till

- Clarence Frenker

Den 35-årige mannen trädde sin Hövding runt halsen och började gå mot cykeln. Då utlöstes plötsligt den air bagliknand­e hjälmen runt hans huvud mitt i trapphuset. Nu kräver mannen en ny – men företaget vägrar.

– Jag har ju inte hoppat bungyjump med den, säger mannen.

’ Hövdingen har blivit ett populärt alternativ till hjälm bland många cyklister i Stockholm. Bland annat för att den inte förstör frisyren samtidigt som den skyddar huvudet vid en olycka med en slags airbag.

Men för en 35-årig man i Stockholm ska den ha varit lite väl effektiv.

Enligt en anmälan som inkommit till Allmänna reklamatio­nsnämnden, ARN, ska hans Hövding ha utlösts när han gick i ett trapphus.

Smällde till

Mannen berättar själv att han trädde Hövdingen runt halsen, aktiverade den och började gå mot sin cykel när det plötsligt smällde till.

Efter händelsen tog han kontakt med Hövdings kontor i Malmö med hopp om att kunna reklamera och få en ny, alternativ­t pengarna tillbaka. En Hövding kostar cirka 2 500 kronor och är förbrukad när den har utlösts.

– När jag hörde av mig och berättade vad som hänt sa de att jag hade använt den felaktigt. Men det håller jag inte med om, säger 35-åringen till oss.

”Bara vid cykling”

I stället ska företaget ha hänvisat till en sida i en instruktio­nsbok där det står att ”Hövding är till för att skydda dig vid cykling och ska därför vara avslagen när du inte cyklar”.

Men enligt 35-åringen följde det aldrig med någon sådan instruktio­nsbok med hans hjälm.

– De skriver att du inte ska ha den på dig när du hoppar bungyjump eller åker motorcross. Men det står ingenstans att du inte kan gå med den aktiverad. Och det är det jag vänder mig emot, säger han.

En gråzon

Fredrik Carling, vd för Hövding, känner till anmälninge­n.

Hur vanligt är det att Hövdingen utlöses på det sätt som beskrivs?

– Felaktiga uppblåsnin­gar är inte vanligt, men det är klart att det finns tillfällen där det har skett utan att användare väntat sig det. Det finns en gräns för vad användarna tycker att de kan förvänta sig av Hövding kontra vad den kan leverera. Och ibland kan det vara en gråzon mellan de två sakerna, säger Fredrik Carling.

Hövding ska nu utreda ärendet och lämna ett svar till ARN.

 ?? FOTO: JONAS INGERSTEDT ?? HUVUDSAKLI­G AIRBAG. En hövding i utlöst tillstånd.
FOTO: JONAS INGERSTEDT HUVUDSAKLI­G AIRBAG. En hövding i utlöst tillstånd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden