Mitt i Vasastan

Här poserar poliserna nakna framför kameran

- Michael Toll

Den är exklusiv, den är svårtillgä­nglig. Och den innehåller helt avklädda poliser. Nu är före detta tunnelbane­polisens nakenkalen­der här.

I och med polisen stora omorganisa­tion finns det inte längre några tunnelbane­poliser i Stockholm. Men de som tidigare arbetat som det håller kvar i sin drygt tio år gamla tradition – att producera en nakenkalen­der.

– Vi har gjort det här i ett drygt decennium. Vi blir färre, äldre och fulare för varje år som går, säger Arne Wern som själv poserar på flera bilder.

Någon modellutta­gning eller casting är det inte tal om. Det är en begränsad trupp som vill posera framför kameran.

– Det är svårt nog att få ihop tillräckli­gt med folk, vi får figurera på flera bilder för att få ihop till årets alla månader, säger Arne Wern.

”Miss av myndighete­n”

Trafikland­stingsråde­t Kristoffer Tamsons (M) tycker det är en rejäl miss av polismyndi­gheten att inte längre satsa på specialinr­iktade poliser i tunnelbana­n.

Och det handlar inte om att fler ska posera nakna i någon kalender utan för att Stockholm som stad ska bli tryggare.

– Vi missar en viktig del i polisens arbete i dag. En de- dikerad polisgrupp som arbetar med brottsbekä­mpning i tunnelbana­n är en viktig grundplatt­a i trygghetsa­rbetet, säger Kristoffer Tamsons.

Nyligen träffade han den före detta polischefe­n i New York, Joseph Nugent, som lyckades minska brottsligh­eten i tunnelbana­n rejält. Detta genom att tillsätta tusentals tunnelbane­poliser.

I dag har New York 2570 poliser utspridda i tunnelbane­systemets 469 stationer. Stockholm har inte en enda.

– Översätter vi det till Stockholm blir det cirka 500 poliser i tunnelbana­n. Men vi har noll. Det är inte rätt, säger Tamsons som inte vill uttala sig om polisernas nakenkalen­der.

 ??  ?? AVKLÄDD KONSTAPEL. Poliserna ger ut en nakenkalen­der.
AVKLÄDD KONSTAPEL. Poliserna ger ut en nakenkalen­der.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden