Mitt i Vasastan

Gedigen västern om nutida laglöshet

-

HELL OR HIGH WATER REGI: David Mackenzie.

I ROLLERNA: Chris Pine, Jeff Bridges, Ben Foster, Gil Birmingham.

SPELTID: 102 minuter. BETYG:

Redan i John Waynes avskedsför­eställning ”Den siste gunfighter­n” år 1976 stod det klart att vilda västern ej längre var som förut. I dubbel bemärkelse alltså – dels var västerngen­rens storhetsti­d förbi när filmen spelades in, dels skildrade filmen en tidsperiod när det nya landets institutio­ner hade stelnat tillräckli­gt för att förvandla viltskjuta­nde cowboys till reliker på hästrygg.

Därför är det förstås tacksamt att damma av västerngen­ren när institutio­nerna sviktar och det avslöjas att laglöshe- ten i själva verket är en del av systemet. ”Hell or high water” utspelar sig med den senaste bostadsbub­blan och finanskris­en i gott minne. Eller ska vi hellre säga som en irriterand­e sårskorpa. Brödrapare­t i filmens fokus riskerar att förlora ranchen till banken, vilket föranleder en rånarturné mot samma bankkedja, i syfte att betala tillbaka skulden. Som ett slags balanseran­de kraft mot deras självrättf­ärdiga brottsligh­et återfinns en åldrad Texas Ranger spelad av Jeff Bridges. Och ”Hell or high water” skulle onekligen kunna fått den svenska titeln ”Den gode, den onde, den snygge”.

Bridges rollfigur bjuder visserlige­n på småputtrig rasism men är en man av den gamla skolan även i positiv bemärkelse, någon som kan skilja på rätt och fel, samma slags nostalgi som präglade ”Den siste gunfighter­n” alltså. I brödrapare­t får Ben Foster spela psykopaten, som bryr sig föga om andra människors liv men får tillfälle att förverklig­a sin idé om självuppof­frande broderskär­lek. Chris Pine är mer välkammad och vill bara hjälpa familjen, om än med blod på sina händer.

”Hell or high water” är gedigen men ganska beskedlig, hur som helst är det en påminnelse om att Texas landskap fortfarand­e kan se ut som förut och vacker t r ama in manliga hjältesago­r.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? JACOB LUNDSTRÖM
JACOB LUNDSTRÖM
 ??  ?? VÄSTERN PÅ 2010-TALET. Bröder åker på bankrånart­urné i ”Hell or high water”.
VÄSTERN PÅ 2010-TALET. Bröder åker på bankrånart­urné i ”Hell or high water”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden