Mitt i Vasastan

VINNANDE FOKUS PÅ VÄGEN TILL JOBBET

”Nytta i arbete direkt” är en väg in för invandrade kvinnor som stått långt ifrån arbetsmark­naden. Vasastadsb­on Lee Wermelin har hjälpt nästan 50 personer att få jobb som lunchvärda­r på förskolor i Stockholm.

- Text: Mimmi Epstein | Foto: Mikael Andersson

Halime Kizilbuga hade varit arbetslos i tre ar. I dag jobbar hon som maltidsvar­d pa forskolan Drejaren pa Tomtebogat­an - detta tack vare projeket "Nytta i arbete direkt" som startades av Vasastadsb­on Lee Wermellin.

Klockan är snart elva och det är dags för Halime Kizilbuga att börja förbereda inför lunchen på förskolan Drejaren som l i gger på Tomtebogat­an. I två månader har hon varit anställd på förskolan, med stöd av Arbetsförm­edlingen, och innan dess gjorde hon tre månaders praktik där.

– Jag kände från början att jag vill stanna här, säger Halime Kizilbuga, som var arbetslös i tre år innan hon kom till Drejaren.

– Efter ett tag skäms man över att gå till Arbetsförm­edlingen. Det är inte roligt.

Praktik och anställnin­gar

Initiative­t ”Nytta i arbete direkt” är Vasastadsb­on Lee Wermelins. Det går ut på att skapa praktikpla­tser och bidragsfin­ansierade anställnin­gar för personer som står längst bort från arbetsmark­naden.

– I klartext handlar det ofta om invandrark­vinnor som saknar utbildning och som kan ha varit Sverige i åratal men aldrig fått jobb och därför haft svårt att lära sig svenska, säger Lee Wermelin.

Idén fick hon när hon var med och drev ett föräldrako­operativ i Vasastan.

– Det kändes så onödigt att utbildade barnskötar­e och förskollär­are ägnade i snitt två timmar om dagen åt praktiska sysslor som disk och dukning, vilket tvingade dem att lämna barngruppe­n underbeman­nad. Samtidigt är jag medveten om att många förskolor har ansträngd ekonomi och det är dessutom svårt att anställa någon två timmar om dagen när jobbet är fördelat över sex timmar, säger Lee Wermelin.

Avgränsat ansvar

Hon tog kontakt med arbetsförm­edlingen och lösningen för föräldrako­operativet blev att ta in en praktikant. Det var viktigt att avgränsa ansvarsomr­ådet, exempelvis till ”lunch- och mellanmåls­värd”.

– En pedagog med ansvar för en massa barn hinner inte ”sysselsätt­a” en praktikant som kanske inte kan språket eller vet hur arbetet bedrivs i en förskola. Det blir jobbigt för alla inblandade. Men avgränsar man ansvaret tar det bara någon vecka att lära upp en ny person som genast kan avlasta sina arbetskamr­ater i stället för att belasta dem.

Åsa Larsson, förskolech­ef på Drejaren och fyra andra förskolor i Vasastan, berättar att hon blev ”uppraggad” av Lee Wermelin som berättade om projektet.

– Först var jag skeptisk och trodde att det handlade om en ”vanlig praktikpla­ts” där någon kommer och arbetar ett kort tag och sedan försvinner. Då blir det som att man använder människor, säger Åsa Larsson.

Avlastar pedagogern­a

Men Lee Wermelins initiativ går ut på att praktikpla­tserna övergår i bidragsfin­ansierade ettåriga anställnin­gar. Som Halime Kizilbugas. Hon ar betar s ex timmar om dagen med att duka fram mat, plocka undan och städa.

– I förlängnin­gen har det lett till att pedagogern­a är mer närvarande för barnen. Det är viktigt att Halime inte är någon vikarie. Hon går bara in i barngruppe­n om hon vill, säger Åsa Larsson. Och det vill Halime gärna:. – Ibland brukar jag äta mellis tillsamman­s med barnen. Vi gillar varandra, säger hon.

Lee Wermelin arbetar med ”Nytta i arbete direkt” ideellt och ser bara vinster med projektet.

– Det blir högre kvalitet i verksamhet­en när pedagogern­a kan ägna sig helt åt barnen. Dessutom kommer människor som står långt utanför arbetsmark­naden ut i arbete och slipper vara beroende av bidrag, säger hon.

I klartext handlar det ofta om invandrark­vinnor som saknar utbildning och som kan ha varit Sverige i åratal men aldrig fått jobb och därför haft svårt att lära sig svenska.

 ??  ??
 ??  ?? TRIVS. Halime Kizilbuga fick först tre månaders praktik på förskolan Drejaren. Sedan två månader är hon anställd och jobbar sex timmar om dagen som måltidsvär­d. ”Jag kände från början att jagh vill stanna här”, säger hon.
TRIVS. Halime Kizilbuga fick först tre månaders praktik på förskolan Drejaren. Sedan två månader är hon anställd och jobbar sex timmar om dagen som måltidsvär­d. ”Jag kände från början att jagh vill stanna här”, säger hon.
 ??  ?? TOG KONTAKT. Lee Wermelin tog initiative­t till ”Nytta i arbete” och kontaktade Åsa Larsson förskolech­ef på Drejaren.
TOG KONTAKT. Lee Wermelin tog initiative­t till ”Nytta i arbete” och kontaktade Åsa Larsson förskolech­ef på Drejaren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden