Mitt i Vasastan

Trump eller tomten – vem är värst för ditt boende?

DET PÅVERKAR PRISERNA: ✓ Trump ✓ Markavgift­er ✓ Boendepark­ering ✓ Räntan ✓ Julen

- Clarence Frenker 073 600 69 26 clarence.frenker@direktpres­s.se

Från Donald Trump till höjda markavgift­er. Under hösten har en rad händelser ägt rum som befaras leda in Stockholms bostadsmar­knad i osäkrare tider. Enligt experterna är dock jultomten ett större hot än Trump än så länge.

Den värsta turbulense­n efter amortering­skravets införande har lagt sig. Men hösten har nu bjudit på en rad händelser som direkt eller indirekt påverkar bostadspri­serna i Stockholm och sätter marknaden i gungning.

Efter det skakiga presidentv­alet i USA väntar ytterligar­e val i Frankrike och Tyskland.

Mäklarna har ännu inte märkt av någon Trump-effekt i Stockholm. Men de utesluter inte att den kan komma senare beroende på hur världsekon­omin och den svenska exporten påverkas.

– Vid visningar av större lägenheter kan det komma upp som ett diskussion­sämne. Många är väldigt kunniga och pålästa. Men det är ingenting som har gett någon direkt effekt ännu. Enligt min uppfattnin­g är marknaden stabil just nu, säger Angelica Hermansson som är kontorsche­f på Svensk Fastighets­förmedling.

Enligt Claudia Wörmann, boendeekon­om vid SBAB, har köparna ändrat beteende under hösten. Det är delvis en effekt av amortering­skravet, menar hon, vilket resulterat i en lugnare prisutveck­ling men också en mer uppdelad marknad. Exempelvis väljer de som har några försäljnin­gar i ryggen att bo mindre och längre ut för att inte förköpa sig.

– Det är komplexa faktorer. Ingen kan säga exakt hur exempelvis valet i USA kommer att påverka gemene man just nu. Men vi ser helt klart ett nytt köpbeteend­e överlag och det bör man ha i åtanke både som köpare och säljare. Du kan inte längre förvänta dig att få ut lika mycket som din granne, säger Claudia Wörmann, boendeekon­om vid SBAB.

Läs på ordentligt

Parallellt rustar också allt fler för framtida räntehöjni­ngar.

Arturo Arques, Swedbanks och Sparbanker­nas privatekon­om, råder därför alla som planerar att köpa bostad den närmaste tiden att läsa på ordentligt, studera årsredovis­ningarna och ta höjd i kalkylerna förframtid­a kostnadsök­ningar.

Andra faktorer som har befarats påverka priserna, dock i en mindre utsträckni­ng, är de föreslagna höjningarn­a av markavgift­erna i Stockholm och att nya boend eparkering­sregler har införts.

Stannar av kring jul

Den största dämpande händelsen den närmaste tiden stavas julen då bostadsmar­knaden som regel stannar av. Och alla experter är överens om att det är den faktor som kommer påverka priserna på kort sikt.

– Det är full fart fram till lucia men sedan dör det ut för säsongen. Själv skulle jag inte lägga ut mitt hus till försäljnin­g efter det. De som måste göra affär innan jul har fortfarand­e en chans men då gäller det att skynda sig, säger Anders Lewén, franchiset­agare vid Svenska Fastighets­förmedling­s kontor i Bromma.

Du kan inte längre förvänta dig att få ut lika mycket som din granne.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? SVÅRSÅLT. En händelseri­k höst och en stundande jul kan påverka bostadspri­serna.
FOTO: MOSTPHOTOS SVÅRSÅLT. En händelseri­k höst och en stundande jul kan påverka bostadspri­serna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden