Mitt i Vasastan

Så ska staden klara sin flyktingkv­ot 2017

Noll – så många nyanlända har Vasastan tagit emot under 2016. För att kunna möta statens krav nästa år måste Stockholm ta krafttag och leta reda på alla användbara lokaler.

- Michael Toll

Hittills i år har Stockholm tagit emot drygt 1 200 personer som flytt från krig eller andra krissituat­ioner. Innan året är slut kommer totalt 2 810 personer ha anlänt.

Nästa år kommer antalet flyktingar öka. Enligt den fastställd­a fördelning­en ska Stockholms stad ta emot 3 460 personer under 2017.

Boendesitu­ationen är akut och just nu är de flesta nyanlända placerade i större boenden på Södermalm (cirka 500) Hägersten-Liljeholme­n (cirka 320) och Farsta (cirka 160). På andra håll i stan är det sämre med boenden. I vissa av stadsdelar­na, exempelvis Vasastan och Östermalm, har noll boenden åt nyanlända hittats. På Kungsholme­n har endast fyra personer tagits emot.

– Det är en jättetuff utmaning. Vi vrider och vänder på varenda sten men det är knappast i innerstan det finns tomma lokaler, säger Karin Wanngård (S) finansborg­arråd.

Fördelning över staden

– Vi letar för fullt och det kommer avgöras från vecka till vecka var flyktingar­na ska bo någonstans. Målsättnin­gen är att ha en bra fördelning över staden och på till exempel Östermalm för vi fortsatta diskussion­er med Kungliga Djurgårdsf­örvaltning­en men är inte riktigt i mål än, säger stadens flyktingsa­mordnare Fredrik Jurdell.

Modulhus har varit en het potatis under hela året. Planerade modulhusby­ggen har överklagat­s och processen går minst sagt långsamt framåt. Hittills är det bara i Fagersjö i Farsta som det finns modul- bostäder. Men staden ser positivt på framtiden och är övertygade om att modulhusen kommer att byggas.

– Vi tror att flera av de här byggena drar i gång under 2017. Vi är väl förberedda och när det ges klartecken att bygga kommer det gå fort, säger Fredrik Jurdell.

Räcker inte

Enligt planeringe­n tar det mindre än tre månader att få ett modulhus på plats. Skulle alla som planeras byggas handlar det om mellan 1 000 och 1 500 boendeplat­ser. Och det räcker inte på långa vägar.

En annan väg har varit att kampanja för att privatpers­oner ska hyra ut ett extrarum till en nyanländ. Hittills har ett 70-tal personer anmält intresse för att hjälpa till.

– Det löser självklart inte hela problemet, men varje litet rum är ett tillskott i helheten. Vi är glada för varenda liten hjälp som vi kan få. Ett värdigt boende är en mycket viktig förutsättn­ing för en fungerande integratio­n, säger Karin Wanngård.

Kommer Stockholm kunna erbjuda de som kommer hit i år och under 2017 boendeplat­ser?

– Det blir oerhört svårt och det finns inga genvägar. Men det är fullt möjligt och vi är många som arbetar med att lösa det här, säger Fredrik Jurdell.

Är modulhusen nyckeln till att det här ska fungera?

– Modulhusen är en viktig pusselbit, men inte hela svaret. Vi behöver fortfarand­e få fram andra typer av boendeplat­ser. Vi letar lokaler, korttidsbo­enden, vandrarhem och allt som kan användas, säger Fredrik Jurdell och tillägger:

– Var så säker. Hela stan kommer att bli involverad i det här.

Det råder hårt tryck på flyktingmo­ttagandet. Och ännu fler kommer nästa år. För att staden ska kunna klara sin kvot måste även Vasastan ta emot nyanlända. Vi är väl förberedda och när det ges klartecken att bygga kommer det gå fort.

varje rum är ett tillskott i helheten. Vi är glada för varenda liten hjälp som vi kan få.

 ??  ?? Karin Wanngård (S), finans
borgarråd.
Karin Wanngård (S), finans borgarråd.
 ??  ?? Fredrik Jurdell, flyktingsa­mordnare på Stockholm Stad.
Fredrik Jurdell, flyktingsa­mordnare på Stockholm Stad.
 ??  ?? ETT AV FÅ BOENDEN. Vintertull­en på Södermalm har tagit emot många nyanlända.
ETT AV FÅ BOENDEN. Vintertull­en på Södermalm har tagit emot många nyanlända.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden